Številni menijo, da so švedske oblasti proces začele zaradi pritiska ameriške filmske industrije. Foto: EPA
Številni menijo, da so švedske oblasti proces začele zaradi pritiska ameriške filmske industrije. Foto: EPA

Poleg zaporne kazni bodo morali Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundstrom in Peter Sunde plačati še 30 milijonov kron (približno 3,5 milijona evrov) odškodnine. Sunde je sicer dan pred razsodbo izvedel, kakšna je, in dejal, da se ne bo nič spremenilo, da je bila to zgolj predstava za medije. "Včasih je bilo to le v filmu, zdaj pa so tudi obsodbe znane še pred uradno razglasitvijo."

Odškodnino je sodišče prisodilo za številna podjetja, predvsem v svetu zabave, med njimi Warner Bros, Sony Music Entertainment, EMI in Columbia Pictures. Pirate Bay je najbolj priljubljena spletna stran za izmenjavo datotek, ki jo je leta 2003 ustanovila Piratbyran, organizacija, ki se bojuje proti avtorskim pravicam. Na omenjeni spletni strani so le povezave na nezakonite datoteke, ki jih imajo na svojih računalnikih uporabniki: uporabniki si lahko tako na svoj računalnik "naložijo" filme, glasbo in druge datoteke. Po mnenju nekaterih jo obiskuje med 10 in 15 miljoni ljudi z vsega sveta.

Številni kritiki menijo, da so švedske oblasti ustanovitelje Pirate Baya privedle pred sodišče predvsem zaradi pritiska ameriške filmske industrije.

K. T.