Kitajski astronavti pred odhodom na odpravo. Foto: EPA
Kitajski astronavti pred odhodom na odpravo. Foto: EPA

Kitajska tiskovna agencija je sporočila, da so vsi trije astronavti, ki so od četrtka krožili 343 kilometrov nad Zemljinim površjem, v dobrem zdravstvenem stanju.

Tajkonavti, člani tretje kitajske vesoljske misije s človeško posadko, so na Zemlji pristali dan po tem, ko je Džaj Džigang kot prvi Kitajec opravil 15-minutni vesoljski sprehod. Uspešno končana odprava je korak naprej v prizadevanjih Kitajske, da bi postala tudi vesoljska velesila.

Tristopenjski vesoljski program
Kitajski vesoljski program do leta 2010 predvideva še dve vesoljski odpravi brez posadke in odpravo s posadko, ki naj bi začela graditi laboratorij oziroma vesoljsko postajo, poročajo kitajski mediji.

Kitajci tretji sami v vesolje
Kitajska je leta 2003 postala šele tretja država, ki je povsem sama v vesolje poslala človeka. Pred njo je to uspelo ZDA in Rusiji. Leta 2005 sta dva kitajska vesoljca s plovilom Šendžov VI opravila petdnevni let. Vesoljski sprehod 42-letnega vojaškega pilota Džaja Džiganga je prenašala tudi kitajska državna televizija. Vesoljec je nosil skafander, izdelan na Kitajskem, ki naj bi bil vreden med 10 in 40 milijoni dolarjev.