Stisnjena pest simbolizira odločenost - tudi za to, da se
Stisnjena pest simbolizira odločenost - tudi za to, da se "obrne nov list". Foto: EPA
Marin Medak
Tim Baxter
Zlatko Blažič
Marko Orel
Maja Bogataj Jančič
Aleš Lisac

Žiga Vavpotič
Ana Šinkovec
Miha Turšič
Miha Krofel
Matej Čer
Ana Lukner

Med ljudmi vrvi idej, ki so vredne, da jim prisluhne širša javnost. Da se razširijo, je eno od gesel sicer mednarodnega dogodka.

Konferenca TED že od leta 1984 skrbi, da takšne ideje najdejo pot do ljudi. Vsako leto se na njej zberejo "vodilni svetovni misleci in akterji", vsak izmed njih pa prispeva do 18-minutni govor, je za MMC pojasnila soorganizatorka Tanja Veg.
Mavrica v mesečini
V Ljubljanski Operi se je na slovenski različici TED-a zvrstila cela plejada govornikov. Med drugim je svoje izkušnje z javnostjo delil Marin Medak, ki je pri 24 letih starosti kot prvi Slovenec preveslal Atlantski ocean in videl mavrico v mesečini.
Skozi pekel in nazaj
O peklenski poti skozi odvisnost od heroina je spregovoril Zlatko Blažič, ki je v devetih letih prišel na samo dno življenja, le korak do smrti, nato pa obrnil novo stran.
Kratkoročni uspeh, dolgoročna poguba?
Tim Baxter je pojasnil, kako osredinjenost predvsem na kratkoročne izide dolgoročno pogosto vodi v polom. Kaj je za podjetje - ali družbo - sploh uspeh ter kako prepoznati sistemske napake?
Iz obdobja, ko je javnost razburkala zloglasna in padla Acta, se javnost vidneje spomni strokovnjakinje za avtorsko pravo Maje Bogataj Jančič. Takrat je pozvala, naj javnost na pereča vprašanja intelektualne lastnine ostane pozorna tudi takrat, ko se bo prah okoli Acte polegel. Zdaj se je, Jančič Bogatajeva pa je poskrbela, da se na problematiko ne pozabi.
Računalniki in splet postajajo skoraj neizogibna, nujna razsežnost bivanja v današnji družbi. Da ne bi iz nje izostala starejša generacija, že več let skrbi projekt Simbioz@. O svojih osebnih bitkah in prelomnicah je spregovoril pobudnik Simbioze, Žiga Vavpotič.
Velik uspeh ter obilo kritiške hvale uživa KSEVT, Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij. Iz Vitanj je v Opero prišel Miha Turšič ter razkril več o smislu "središča" ter o tem, kaj človek poleg tehnologije še potrebuje, da bi zares spoznal vesolje.
Kratica TED sicer stoji za Technology, Entertainment, Design (Tehnika, zabava, oblikovanje), saj se je prvi dogodek leta 1984 posvečal predvsem omenjenim temam. Izvira iz ZDA, natančneje iz Silicijeve doline, pozneje pa se je tematika precej razširila na geslo "ideje, ki so vredne širjenja".
V tem času so na vsakoletnih konferencah sodelovala številna svetovno znana imena, kot so ustanovitelj Microsofta Bill Gates, Googlova Larry Page in Segrey Brin, nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton ter pretendent Al Gore, (nekdanji) britanski premier Gordon Brown, antropologinja Jane Goodall in številni drugi.
Govori, ki so časovno omejeni na tri do 18 minut, so v večini dostopni na spletni strani mednarodnega TED-a.
Da bi odprli možnost še idejam na lokalni ravni, je matična organizacija omogočila udejanjanje konferenc na lokalnem nivoju pod imenom TEDx. Pod določenimi pogoji jih lahko v svoje domače mesto prenese vsakdo, v Ljubljani pa se dogajajo vsako leto od leta 2009.
"Karte so pošle v manj kot minuti"
Kot pojasnjuje Vegova, je projekt vsako leto bolj priljubljen. Opera je bila zapolnjena do zadnjega kotička, v čakalni vrsti pa je ostalo še več sto ljudi, zato bo naslednji dogodek potreboval precej večje prostore.
"Dogodek je zanimiv za vedoželjne optimiste, ki jih zanimajo zgodbe ljudi in kako nemogoče postane mogoče," pravijo na ljubljanskem TED-u.

Marin Medak
Tim Baxter
Zlatko Blažič
Marko Orel
Maja Bogataj Jančič
Aleš Lisac

Žiga Vavpotič
Ana Šinkovec
Miha Turšič
Miha Krofel
Matej Čer
Ana Lukner