"Projekt je darilo mlajših starejšim. Prisluhnili so nam številni in nam ponudili lokacije, od knjižnic, šol, podjetij, medgeneracijskih središč in slovenskega gospodarstva. Lani smo zadevo pionirsko zastavili, povezali več kot 8.000 ljudi in na predlog starejših smo letos projekt ponovili," pravi Vavpotič. Foto: STA

Država je primaknila k projektu nekaj res malega, stopnja participacije je manj kot 5-odstotna, so pa predsednik države, predsednik državnega zbora in predsednik državnega sveta častni pokrovitelji.

Projekt Simbioza e-pismena Slovenija
Gre za pozitiven projekt iz Slovenije, ki je dobil tudi nagrado Evropskega parlamenta. Foto: BoBo

Mladi podjetnik in direktor zavoda Ypsilon, v katerem izobražujejo in združujejo mlade med 20. in 30. letom, že drugo leto s sodelavci pripravlja projetk Simbioz@, ki je namenjen medgeneracijskemu sodelovanju in seznanjanju starejših z računalniki, družabnimi omrežji in mobilno telefonijo.

Žiga Vavpotič je bil gost Prave ideje.
V oddaji so objavili tudi pogovor z vodilno svetovno avtoriteto na področju kreativnega razmišljanja Edwardom de Bonom.
Prava ideja je na sporedu vsako sredo ob 23. uri, ponovitev pa vsak četrtek ob 16.30 na 1. programu TV Slovenija. Vabljeni k ogledu!


Spodbuda v vprašanju: kaj je www?
"Kaj je www, me je vprašala babica in to vprašanje mi je dalo misliti, da smo diskriminatorna družba, celo do tistih, ki jih imamo najraje. V zavodu Ypsilon je medgeneracijsko sodelovanje pomembna rdeča nit in tako smo se vprašali, kaj lahko mladi naredimo za to sodelovanje med generacijami. Prišli smo na idejo, da se lahko mlajši in starejši srečajo ob računalnikih," je pojasnil za MMC.

V tednu med 15. in 19. oktobrom bodo starejše seznanili s petimi moduli, vsak je na sporedu en dan - osnove: računalnik - moj prijatelj, internet - okno v svet, elektronska pošta, družabna omrežja in mobilna telefonija. "Spoznajo osnove, da vidijo, da računalnik ni 'bav-bav'. Tako kot so oni učili nas, jim zdaj mi pravimo: Vaja dela mojstra."

Delavnice so brezplačne, starejši se morajo le prijaviti.
Več informacij na www.simbioza.eu ali na telefonski številki 040 940 888.

Lani so v tem projetku povezali več kot 8.000 ljudi, sodelovalo je 2.500 prostovoljcev. Najstarejši prostovoljec je bil star 72 let, najstarejši udeleženec pa je imel 97. "Prišel je le na modul o elektronski pošti, ker te še ni imel, druge stvari pa je že znal. Takih zgodb smo vedno veseli," pravi Vavpotič.

Nagradil jih je Evropski parlament
Da gre za pozitiven in pomemben projekt, ugotavlja tudi tujina, saj so letos prejeli nagrado Evropskega paramenta. Torej tudi tujina ugotavlja, da je to lahko zanimiva socialna inovacija, poudarja naš sogovornik. "Verjamemo, da bomo Simbiozo ponovili še enkrat. Želimo jo širiti tudi mednarodno, hkrati pa bomo veseli, če bomo znali postaviti medgeneracijska središča po Sloveniji."

Žiga Vavpotič je bil pred tedni izglasovan kot Ime tedna na Valu 202. Naš radio tudi sodeluje pri samem projektu Simbiozi.

Idej jim ne zmanjka niti v Zavodu Ypsilon, kjer bi radi dosegli, da bi Slovenija postala mentorska država - da bi vsi mladi med 20 in 25 letom imeli zanimivega mentorja. "Mislim, da bomo državo s ponovitvijo druge Simbioze prepričali, da se z nami izplača sodelovati. Pri tem mislim na celotno civilno iniciativo, saj Simbioza ni edini projekt medgeneracijskega sodelovanja. Zato pozivamo državo, da nas posadi za isto mizo in da skupaj naredimo strategijo," dodaja Vavpotič.

Država je primaknila k projektu nekaj res malega, stopnja participacije je manj kot 5-odstotna, so pa predsednik države, predsednik državnega zbora in predsednik državnega sveta častni pokrovitelji.