Direktorat za informacijsko družbo skupaj z RTV Slovenija pripravlja načrt postopnega izklopa, ki naj bi ga začeli izvajati v sredini novembra, zadnje oddajnike pa bi ugasnili v sredini januarja. Foto: MMC RTV SLO
Direktorat za informacijsko družbo skupaj z RTV Slovenija pripravlja načrt postopnega izklopa, ki naj bi ga začeli izvajati v sredini novembra, zadnje oddajnike pa bi ugasnili v sredini januarja. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu Jozsef Györkös, na podlagi novih dejstev ocenjujejo, da digitalni prehod sicer ne bo zakasnjen, a nameravajo kljub temu spremeniti zakon o digitalni radiodifuziji, ki ureja to zadevo, tako, da bodo omogočili podaljšanje oddajanja analognega signala in s tem omogočili mehkejši prehod.

Odločitev naj bi bila sicer povezana s tem, da digitalni oddajniki ob izklopu analognih konec letošnjega leta naj ne bi zagotavljali zadostne pokritosti prebivalstva. To bi pomenilo, da gospodinjstva na nekaterih območjih, t. i. belih lisah, ob izklopu analognih oddajnikov ne bi več sprejemala programov javne televizije prek navadnih televizijskih anten, čeprav bi imela ustrezen televizor ali pretvornik za sprejem digitalnega signala.

Težave s prvim digitalnim omrežjem?
RTV Slovenija, ki upravlja prvo digitalno omrežje oziroma t. i. multipleks, naj bi namreč imela težave s svojim omrežjem, zaradi česar naj ne bi dosegala zadostnega pokrivanja, je poročal časnik Delo. Že pred nekaj meseci bi moralo pokrivanje doseči 95 odstotkov prebivalcev Slovenije, vendar je še vedno na približno 85 odstotkih. Na Oddajnikih in zvezah zagotavljajo, da bodo z 62 novimi oddajniki, za katere naj bi opremo namestili septembra ali oktobra, pokrivanje povečali na 93 odstotkov. Za še 72 oddajniških točk bodo opremo dobili predvidoma šele po novem letu.

Györkös: Digitalni sprejem bo na voljo v roku
Na RTV Slovenija sicer zagotavlajo, da bo signal dosegel zakonsko predpisano pokritost, pravi državni sekretar, a hkrati dodaja, da so se zaradi izjemne občutljivosti projekta odločili predlagati postopni odklop analognega signala.

"Gledalkam in gledalcem bo digitalni sprejem na voljo v roku, istočasno pa bo še nekaj časa na voljo analogni sprejem, vendar vsem priporočamo, da čim prej preklopijo na digitalnega," je dejal Györkös. Podrobneje naj bi o digitalnem prehodu spregovorili na novinarski konferenci v začetku prihodnjega tedna.

Postopen izklop oddajnikov
Po pisanju Dela direktorat za informacijsko družbo skupaj z RTV Slovenija pripravlja načrt postopnega izklopa, ki naj bi ga začeli izvajati v sredini novembra, zadnje oddajnike pa bi ugasnili v sredini januarja. Na RTV Slovenija oziroma Oddajnikih in zvezah so predlagali šest območij, po katerih bi prehod na digitalno oddajanje prizemnega televizijskega signala opravili postopno. Nazadnje bi analogne oddajnike ugasnili na zahodu države, kjer bi se sicer tudi lahko zgodilo, da bi sproščene frekvence takoj zasedla Italija.

Poleg prvega omrežja je že postavljeno tudi drugo omrežje, ki ga upravlja podjetje Norkring. Njihovo omrežje trenutno z 18 oddajniškimi lokacijami pokriva okoli 85 odstotkov prebivalstva v Sloveniji.