Nemški znanstvenik je odkril virus, ki povzroča raka na materničnem vratu. Foto: EPA
Nemški znanstvenik je odkril virus, ki povzroča raka na materničnem vratu. Foto: EPA
Luc Montagnier in Francosie Barre-Sinoussi
Francoska znanstvenika sta pomgala pri odkrivanju virusa HIV. Foto: EPA

S švedskega inštituta Karolinska so sporočili, da bodo nagrajeni za odkritje dveh virusov, ki povzročata številne človeške bolezni. Nemec Harald zur Hausen bo nagrajen za odkirtje vzroka raka na materničnem vratu, ki ga povzroča humani papiloma virus, Francoza Francoise Barre-Sionoussi in Luc Montagnier pa za odkritje virusa HIV, ki povzroča aids.

Montagnier je direktor Svetovne fundacije za raziskovanje in preprečevanje aidsa, Barre-Sinoussijeva pa dela na Inštitutu Pasteur. Obe instituciji sta skupaj odkrili virus, ki je v več kot dvajsetih letih pobil na milijone ljudi. Nemec zur Hausen pa dela na Univerzi v Düsseldorfu in je tudi nekdanji dirtektor nemškega Centra za raziskovanje raka.

Luc Montagnier, rojen leta 1932 v Franciji, je na Univerzi v Parizu doktoriral iz virologije. Preden se je posvetil raziskovanju epidemije aidsa je veliko prispeval pri odkrivanju narave virusov, predvsem pri razumevanju kako lahko virusi spreminjajo genetski zapis organizma gostitelja. Bistveno je tudi pripomogel pri raziskovanju raka. Njegove raziskave interferonov, eden izmed obrambnih sistemov proti virosom, so prav tako odprla vrata odkritju zdravil za virusne bolezni. Njegovo delo je sedaj usmerjeno k iskanju cepiva proti aidsu.

Francosie Barre-Sinoussi, rojena leta 1947 v Franciji, je prav tako doktorirala iz virologije. Že v 70. letih prejšnjega stoletja se je pridružila Inštitutu v Parizu, ki se ukvarja s cepivi. Bila je vodilna znanstvenica na področju retrovirologije. Njena najbolj znana vloga je bila pri identifikaciji virusa HIV-1, kot povzročitelja aidsa.

Harald zur Hausen, rojen leta 1936, je magistriral v Düsseldorfu. Potem, ko je bil tri leta višji raziskovalec na Inštitutu za virologijo v Würzburgu, je bil leta 1972 imenovan za profesorja in direktorja Univerze v Erlangen-Nurembergu. Med letoma 1983 in 2003 je bil znanstveni direktor nemškega Centra za raziskovanje raka v Heidelbergu. Pri svojem delu je nasprotoval do takrat zastavljeni dogmi in je postavil domnevo, da je humani papiloma virus vzrok za raka na materničnem vratu, drugi najbolj pogosti obliki raka pri ženskah. Na podlagi njegovih odkritij so naredili dve cepivi proti določenim vrstam omenjenega virusa.

Omenjeni inštitut tradicionalno najprej razglasi nagrajence iz področja medicine. Leta 1901 so bile podeljene prve Nobelove nagrade, ki so pokrivale področja medicine, literature in prizadevanja za mir.

M. R.