Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mobilna aplikacija TikTok omogoča tako ustvarjanje kot deljenje kratkih do 15-sekundnih videposnetkov, ki se lahko sestavijo v več kadrov, dolžine največ 60 sekund. Večina uporabnikov na posnetkih posnemava svetovno znane pevke in pevce. Posnetke pa lahko poljubno ureja z različnimi učinki.

Slovensko spletno mesto safe.si., ki ozavešča o pravilni uporabi spleta, ob tem opozarja, da je "zelo enostavno najti videe s seksualnimi in nasilnimi vsebinami. Opozoriti je treba, da se otroci in najstniki pogosto namenoma snemajo v seksualnih držah in s tem iščejo pozornost in potrjevanje vrstnikov. Prav tako niso redki posnetki, kjer otroci in najstniki izvajajo nasilje nad vrstniki. Vse to ima lahko negativen vpliv na otroka, ki gleda te videe."

Nekatere države aplikacijo prepovedale

TikTok so 3. julija 2018 prepovedali v Indoneziji, ko je indonezijska vlada sprejela odločitev, da aplikacija promovira 'pornografijo, neprimerno vsebino in bogokletstvo'. Le štiri mesece pozneje je aplikacijo blokirala tudi vlada v Bangladešu. Istega leta so na Kitajskem uvedli poseben nadzor nad 'neprimerno' vsebino TikToka, ki prikazuje 'videoposnetke najstniških nosečnosti'. Vlada je zaposlila razvijalce aplikacij, kot je ByteDance, ki nadzoruje vsebino uporabnikov, in navedla 100 tipov objavljenih vsebin, ki jih bo cenzorirala. K prepovedi TikToka so pozvali tudi v Indiji.

500 milijonov uporabnikov v 150 državah

Aplikacija, ki so jo na Kitajskem lansirali septembra 2016 pod imenom Douyin (ByteDance, Peking), je osvojila preostali del sveta leto pozneje. Oktobra 2018 pa je bil TikTok najbolj pretočna aplikacija v ZDA, ko se je istega leta tudi združila z aplikacijo Musical.ly. Aplikacijo uporablja več kot 500 milijonov uporabnikov v 150 državah, izjemno priljubljena je tudi v Sloveniji.

Starši ne vedo, da otroci uporabljajo aplikacijo

Čeprav je med pravili uporabe zahteva, da morajo biti njeni uporabniki stari najmanj 13 in da morajo imeti mlajši od 18 let dovoljenje staršev ali skrbnikov, aplikacijo uporabljajo tudi otroci, stari osem let. Številni pa si profil, ki je v splošni nastavitvi 'javen', niti ne spremenijo v 'zasebnega'.

Nekateri starši tako niti ne vedo, da njihovi otroci uporabljajo aplikacijo. Tako je bilo s Crisom, očetom 10-letnega sina, ki se je TikToku priključil januarja. "Nekege dne je začel na telefon dobivati ogromno sporočil, ki so neprestano utripala. Njihova vsebina pa je bila: "Ne ignoriraj me", "vem, kdo si, prišel bo pote," je povedal za BBC. Čeprav sporočila niso bila spolno nasilje, so bila neposredna grožnja 10-letnemu dečku. Oče je sinu aplikacijo nemudoma odstranil s telefona in o incidentu obvestil šolo, poroča BBC.

BBC prijavil neprimerno vsebino

Aplikacija je pod plazom kritik, saj se pod posnetki določenih uporabnikov pojavljajo komentarji, ki neposredno namigujejo na spolno zlorabo. "A greš do konca?", "Posodi mi jo, se bo z njo igral 100 ur", "Točno o tem govorim, zdaj pa pojdi v to posteljo" in "Pokaži mi svojo posteljo, da lahko ****", so le nekateri med neprimernimi komentarji pod videoposnetki, ki jih je odkril BBC.

Britanski medij je v sklopu projekta BBC Trending tri mesece zbiral več tisoč komentarjev spolnega nadlegovanja in jih posredoval TikToku, ki pa ni storil dovolj. Večino prijavljene vsebine so sicer umaknili v 24 urah, ne pa vseh. Prav tako niso zablokirali anonimnih uporabnikov, ki so s spolnimi komentarji neprestano nadlegovali uporabnike. Zaradi tega je britanska predstavnica za zaščito otrok Anne Longfield že napovedala, da bo zahtevala sestanek s predstavniki Tik Toka.

Težava je namreč tudi v tem, da aplikacija poleg žaljivih komentarjev razkriva osebne podatke uporabnika (lokacija, premoženje), videoposnetke pa lahko gleda vsak, ne da bi si ustvaril račun. Mogoče je tudi pošiljati zasebna sporočila, kar lahko vodi v nadlegovanje in grooming. Uporabnike je sicer mogoče blokirati, prav tako je mogoče prijaviti neprimerne vsebine, pojasnjujejo na safe.si.