Znanost in tehnologija
Ura
Ure na pečicah, budilkah in radijskih sprejemnikih so narejene tako, da štejejo frekvenco nihajev električne napetosti. Foto: Reuters

Dodaj v

Tudi vaša ura zaostaja? Kriv naj bi bil spor med Srbijo in Kosovom.

Odstopanja zaradi prenizke frekvence
8. marec 2018 ob 19:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

Električne ure, na primer tiste na pečicah, mikrovalovkah in budilkah, ki se ravnajo po frekvenci elektroenergetskega sistema, zaradi njenega padca po vsej celinski Evropi trenutno zaostajajo za šest minut. V Združenju evropskih sistemskih operaterjev prenosnih omrežij Entso-E trdijo, da je razlog politični spor med Srbijo in Kosovom.

Ure na pečicah, budilkah in radijskih sprejemnikih so narejene tako, da štejejo frekvenco nihajev električne napetosti. Standardizirana frekvenca električnega omrežja v celinski Evropi je 50 hercev, za ohranjanje te vrednosti pa morata biti poraba in proizvodnja električne energije ves čas izravnani. Ko poraba zraste, tako kot se je zaradi mraza v preteklih tednih zgodilo po vsej Evropi, morajo v sistem na primer priklopiti dodatne elektrarne.

Darko Kramar, pomočnik direktorja področja za obratovanje v družbi Eles, pravi, da v celotnem sistemu celinske Evrope od sredine januarja zaznavajo konstanten primanjkljaj okrog 300 megavatov, ki se odraža v povprečni frekvenci 49,996 herca. "Na prvi pogled se to zdi malenkost," pravi Kramar,"ampak ker je bila frekvenca ves čas nižja od 50 hercev, se je to začelo kazati na odstopanju časa."

Veliko sinhronizirano območje elektroenergetskega sistema celinske Evrope obsega 25 držav, tudi Slovenijo, in se razteza od Španije do Turčije in od Poljske do Nizozemske. Razdeljeno je na regulacijska območja. Kot pojasnjuje profesor z ljubljanske fakultete za elektrotehniko Rafael Mihalič, mora posamezno regulacijsko območje v sistem na svojih mejah oddati točno toliko energije, kot so se prej domenili in uskladili. Eno izmed regulacijskih območij na primer, ki ga vodi Slovenija, poleg nje obsega še Hrvaško ter Bosno in Hercegovino.

Primanjkljaj - trenutno primanjkuje okoli 113 gigavatnih ur elektrike - pa je od januarja do predvčerajšnjim, ko so sistem znova izravnali, prihajal iz regulacijskega območja, na čelu katerega je Srbija, vključuje pa še Kosovo, Črno goro in Makedonijo. V Združenju evropskih sistemskih operaterjev prenosnih omrežij Entso-E so s prstom pokazali na "politična nesoglasja med srbskimi in kosovskimi oblastmi". Zapisali so, da tovrstnega primera v preteklosti še ni bilo, in poleg tehnične pozvali tudi k nujni politični rešitvi. Profesor Mihalič ob tem pravi, da je Srbija v "zanimivem" položaju. "Po eni strani ne riše niti črtkane črte, kjer je meja s Kosovom, po drugi strani pa nočejo kriti kosovskega primanjkljaja."

Sta res kriva le Srbija in Kosovo?
Kot opozarja profesor Mihalič, pa je zgodba širša. Enako količino, kot je bil primanjkljaj, morajo namreč pozneje vrniti v sistem. In tu zgodba postane zanimiva, saj so cene elektrike zaradi mraza v preteklih tednih poskočile. "Če si ti izposodiš elektriko po 300 evrov na megavatno uro, potem jo pa vrneš, ko je cena 40 evrov na megavatno uro, lahko ob količini energije, ki je adekvatna zamudi teh šestih minut, zaslužiš nekaj deset milijonov evrov."

Ob tem pa s prstom ne gre kazati le na Kosovo in Srbijo, kot so to storili v Združenju evropskih sistemskih operaterjev, še opozarja profesor. "V tem času od januarja bi moral imeti ta regulacijski blok izjemno velik primanjkljaj, in to ves čas. Da bi tako stanje pustili več kot en mesec, je sumljivo," pravi. In dodaja svoja opažanja: "Če pogledamo diagrame frekvence, se vidi, da je bilo zdaj, ko je bilo zelo mrzlo in je bila elektrika zelo draga, več kar globokih padcev frekvence. Tako da ni nujno, da sta edina grda račka Srbija in Kosovo."

Je torej v mrzlih dneh nekdo z elektro-borznimi špekulacijami dobro zaslužil? "Razlika med ceno, bom kar tako rekel - med tem, kar lahko zdaj ukradeš in pozneje vrneš -, je tako velika in mamljiva za razne špekulante, da se trenutno ne ve, ali se bo sploh kdaj vedelo za javnost, kaj se je v bistvu dogajalo in kdo se je s tem okoristil," pravi profesor.

Ure se bodo naravnale same
Vzrok odstopanj so predvčerajšnjim odpravili. Entso-E skupaj z nacionalnimi operaterji trenutno išče mogoče tehnične možnosti za rešitev težave, ni pa še jasno, kdo in kako bo izgubo kompenziral. Kot pojasnjuje Darko Kramar iz Elesa, so ure, ki se ravnajo na frekvenco, še vedno šest minut v zaostanku. "Šest minut se bo izravnalo v pozitivno smer, ko bo ista količina energije, kot je bila prevzeta iz sistema, vrnjena vanj, kar se bo zgodilo v naslednjih nekaj tednih." Ure se bodo na točen čas torej znova naravnale same.

Sarah Neubauer, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
boro007
# 08.03.2018 ob 20:26
Hmm cca. 7sek na dan, kar je nekje ena minuta na 9 dni... Niti ni tako malo, sem se res zadnjič spraševal zakaj hudiča ura na pečici tolk zaostaja.

Takoj ene dve diplomatski depeši v Srbijo in na Kosovo, to je nedopustno da moram zamujat na šiht zarad njih...

Evropa se bo morala pač sprijaznit da na balkanu čas teče drugače oz. počasneje.
Binder Dandet
# 09.03.2018 ob 06:49
A na mmc leva roka.ne ve, kaj dela desna?

http://www.rtvslo.si/svet/zaradi-spora-med-srbijo-in-kosovom-zaostajajo-ure-po-evropi/448180
eMZe
# 09.03.2018 ob 19:17
Za najbolj vztrajne:
Omrežna frekvenca je že kakih 50 let (za 1968 sem ziher) v tem delu sveta čim bližje 50 Hz zato, da ne pride do veleštale ob sklenitvi žic raznih ponudnikov. Ni treba, da je 50,00000, zadostuje 50,00. Če faza malo izpade, stisnejo "na gas" ali "na bremzo" (povratna zanka...)

Hitrost budilke, na kateri piše ".... quartz ... ", ni odvisna od frekvence omrežja.Na radijski, ki jo imam doma, to ne piše, torej je odvisna od omrežja.

Ure na štedilnikih običajno nimajo baterije. Odklop, redukcija ipd. uro postavijo na nulo in jo morate spet naštelati. Za kvarčno uro je dobro imeti baterijo, sicer jo je prav tako potrebno štelati vsakokrat, ko kaj mrkne. Ker v štedilnike in pečice zaradi bližine toplote ne dajemo radi baterij, je pač brez baterije. Odpade tudi resen razlog za kvarc.

Kako naprava hendla med 50 in 60 Hz? Ne vem. Lahko ji ne uspe, lahko ima vezje, ki ugiba ali gre za 50 ali 60 Hz omrežje. Ne more pa razločiti med 50,000 in 49,996.

Dogovor o 50 Hz (AEG) oziroma 60 HZ (tretji svet...) je tako star, da so ure na omrežno frekvenco v prometu že od 1930 dalje. Leta 2011 je bilo opaženih več odstopanj, sicer pa se pojavljajo vedno po malem.
G.Bruno
# 09.03.2018 ob 16:37
mb128
Po logiki, ki jo zagovarjate eni tukaj to tudi pomeni, da ta digitalna budilka, ki sem jo prinesel domov iz Zda nikoli ne bo kazala točnega časa za to pa ni kriva ona pač pa elektrodistributer?!

Kriv si ti, ker si kupil uro, ki je narejena za takt 60Hz, doma imaš pa omrežje 50Hz.
Najbolj preprosto uro lahko sestaviš iz štirih števcev. Na vhod prvega števca priključiš impulze, ki se formirajo iz omrežne napetosti. Ta števec na svojem izhodu da 1 impulz na vsakih 50 imulzov (ali 60 v ZDA), deluje kot delilnik. Ta impulz proži sekundni števec, ki šteje do 60, da minutni impulz in se resetira. Mminutni števec štehe do 60, da urni impulz in se resetira, urni šteje do 24 (ali 12) in se nato resetira.
V tvojem primeru bi prvi delilnik dal sekundni impulz na 60 vhodnih impulzov. Torej bi ura zaostajala vsako sekundo za približno 0,166 sekunde.
eMZe
# 09.03.2018 ob 13:09
@Binder
A na mmc leva roka.ne ve, kaj dela desna?

Ni važno. Tisti, ki včeraj niso razumeli in jim je bilo razloženo, se ponovno in od začetka čudijo.
boro007
# 09.03.2018 ob 12:45
@veselo-na-delo

No tudi jaz nisem vedel oz. se nisem nikoli spraševal kako deluje ura v pečici... Imaš pa mnogo načinov, vse so pa odvisne od nekega takta (kot na primer procesorji)... In če imaš na razpolago "takt" 50 nihajev na sekundo, jih prešteješ petdeset in rečeš opa ena sekunda. Zakaj bi kompliciral če je lahko preprosto...

In pa na pečici je ura bolj za indikacijo, nihče ne pričakuje da ima natančnost atomske ure...
boro007
# 08.03.2018 ob 21:26
@izo

Nihče ne ustavlja ur, le čas počasneje teče da imata Srbija in Kosovo več časa za glajenje sporov...

No v resnici ne teče čas počasneje, takt notranjih ur v napravah se je zmanjšal zaradi rahlo nižje frekvence omrežne napetosti. Napetost težko vedno niha s točno 50Hz. Je pa običajno kar precej blizu.

In če bi imel še staro CRT televizijo bi bila mogoče tudi slika malo širša... To je bolj zanimivost, zato se nahaja pod "znanost in tehnologija"...
Homer.
# 09.03.2018 ob 08:51
@veselo-na-delo
Slabo si informiran.....
Veliko naprav ima uro sinhronizirano z električnim omrežjem.
To so predvsem kuhinjske naprave (štedilnik, pečica, mikrovalovna, ....),
pa tudi kakšne starejše naprave kot je videorekorder, "sonoclock" in podobno
Homer.
# 09.03.2018 ob 09:08
Da bi Kosovo "razsulo" EU elektro energetski sistem?
Ne verjamem!
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 20:14
Če ne bi bilo tega prispevka, ne bi vedel zakaj mi zaostaja ura na pečici.
Hvala.
mladi portugizac
# 10.03.2018 ob 17:14
Ne vem...moja 25 let stara digitalna budilka dejansko že nekaj tednov zaostaja...in to se je zgodilo prvič! Sm jo ravno mislil menjat...
tristokosmatih
# 09.03.2018 ob 12:34
Ni panike, saj mi ura na šporhetu itak ne koristi, ker je ne morem spraviti v žep.
boro007
# 10.03.2018 ob 15:13
@veselo-na-delo

Mešaš pojme... Digitalna ura ne potrebuje motorčka. Sinhronski motorček nima veze s sinhronizacijo ure... V električnih oz. elektronskih urah s kazalci so običajno koračni motorčki, kjer se lahko zaneseš da en impulz poslan motorčku pomeni točno določen kot zasuka/vrtenja, kar je pri urah zelo uporabno.

Da ne boš preveč iskal, čeprav vzpodbujam vsakega da si sam najde odgovore... https://electronics.howstuffworks.com/gadgets/clocks-watches/clock-roundup.htm - Tukaj imaš več različnih tehnik "štetja" časa, ker vse so zgolj števci ki potem temu primerno prikažejo čas v sekundah/minutah/urah/dneh ...

Ta digitalna v (moji) pečici pa očitno niti quartz-a ne rabi (ta v večini elektronskih ur ustvarja nihanje z določeno frekvenco), ker se zanaša na nihanje omrežne napetosti. (tudi motorčaka nima, ker je digitalna)

Drugač se pa na tistega ki ti bo prišel v pečici grelce menjat nebi preveč zanašal, da ve kako tista ura deluje interno... Lahko pa da bo vedel, da ne bom koga podcenjeval. Je pa vedno bolje da najdeš odgovore sam, če se le da na večih virih...
elGoyc
# 12.03.2018 ob 15:14
@mb128
Če ima ta pečica povezavo na internet in tam dobiva "recepte", recimo nastaviš pečenka in peče 15 min na 220 C in potem z vbodnim termometrom do potrebne središčne temperature naprej itd. potem mora imeti neke vrste računalnik, ki ima zagotovo notranjo uro neodvisno od omrežja. Ne poznam krmilnikov v gospodinjskih aparatih ampak vsi Siemensovi PLC-ji imajo, kot PC-ji notranjo uro neodvisno od omrežne frekvence.
wega
# 12.03.2018 ob 14:45
hja. Jas sem pa vse tri ure (pečica, ta stara radiobudilka in mikrovalovka) naravnal na točen čas. Torej sedaj lahko pričakujem, da bodo začele prehitevati?
elGoyc
# 11.03.2018 ob 17:09
@veselo na delo
V pečice ni nobene potrebe vgrajevati kvarčno vezje, ker je za potrebe natančnosti ob normalnem delovanju omrežja frekvenca omrežne napetosti povsem zadostna. Prav tako ne želim imeti v štedilniku baterije, ki bi jo bilo potrebno menjati. Za povrh se takšna ura z osnovnimi funkcijami snooze in alarm, ki so v bistvu enake, kot na pečicah, dobi v obliki enega čipa za nekaj evrov, ker gre za preprosto tiskano vezje, sicer potrebuješ še vse, kar si napisal v svojem komentarju, da dobiš enosmerno napetost.
Presenetljivo veliko naprav še vedno deluje na to frekvenco od raznih časovnikov za ogrevanje, zalivanje trave do industrijske elektronike, ki še deluje brez krmilnikov oziroma PLC-jev, deluje po tovrstnem principu.
G.Bruno
# 09.03.2018 ob 16:40
Sicer pa je tudi otroke treba naučit, da znajo odčitat uro:

mb128
# 09.03.2018 ob 15:56
EmzE
Eno vprašanje če lahko.
Recimo v Zda kupim najbolj primitivno budilko, budilko katere točnost je odvisna od takta električne energije. Pa pustimo zdaj napetost. Ta tukaj ni važna. Kolikor je meni znano je takt v Zda 60Hz torej za 10Hz višji kot tukaj v Evropi. Po logiki, ki jo zagovarjate eni tukaj to tudi pomeni, da ta digitalna budilka, ki sem jo prinesel domov iz Zda nikoli ne bo kazala točnega časa za to pa ni kriva ona pač pa elektrodistributer?!
Binder Dandet
# 09.03.2018 ob 18:18
Jaz se bojim, da budilka iz zda ne bo delala v sloveniji, ker imamo drugacne vticnice.:)
mb128
# 11.03.2018 ob 18:16
elGoyc
Eno vprašanje glede tega. Tiče se najnovejših pečic. Sicer je ne posedujem ampak po tv sem videl, da te pečice posedujejo programe in več sploh ni potrebno naštelati temperature in ne vem česa še. Skratka tukaj pridemo do nekakšne štoparce. A ima ta spor vpliv tudi na to? No mogoče pa ga nima ker imajo te pečice možnost povezave na internet kjer si je možno brezplačno dovnolovdat najnovejše programe z proizvajalčeve spletne strani. Skratka internet kot korektor te, vsaj zame, obskurnosti!
Bivši uporabnik
# 08.03.2018 ob 21:18
a niste dali že ta članek ven? no, se že vidi trend, ki sem ga napovedal. kdo kupi to, da nek lokalni spor ustavlja ure kr naenrkat, je po domače povedano naivnež.
mb128
# 09.03.2018 ob 18:27
Binder
Kolikor je znano vsaj meni za vse obstaja ustrezen adapter.
Če pa to drži kar pišeš ti pa bom zapisal samo to, da so ubogi tisti, ki v Evropo pridejo iz Zda! Zakaj? Le kako, vsaj po tvoje, polnijo mobilce?!
veselo-na-delo
# 10.03.2018 ob 01:18
@ Homer

Glede na to da ste mi natrpali minuse katere je najlažje natisniti brez nekega razloga, pa ne razumem zakaj, te oziroma vas vse vprašam:
Katere ure vi mislite, če tiste na sihronski motorček ali pa digitalne, tiste na motorček že verjamem da delajo v ritmu frekvence za elektronske pa še nisem nikoli slišal od nobenega električarja in ne serviserja da so odvisne od frekvence.
Zato pa prosim podrobno obrazložitev.
Če ste vi bolj pametni od kvalificiranih serviserjev in električarjev, pa še koga.
Pa lep pozdrav.
janezi
# 08.03.2018 ob 22:51
a je to pod vici ?
pod znanost je brez smisla.
veselo-na-delo
# 09.03.2018 ob 03:03
Od kot jim pa ta ideja?
Nevem nisem še slišal nikoli, da bi elektronska ura zaostajala zaradi padca frekvence, saj deluje vsaka na enosmerno oziroma istosmerno napetost.
V tem primeru frekvence ne rabi drugo nič kot samo napajalnik ki pretvarja električni napon 230 V iz A in C na nižjega (na napetost 9Voltne blok baterije kera ji zadostuje za rezervno napajanje v primeru ko ni štroma) in spremeni v enosmerno s pomočjo usmernika, zgladi z filtrom, tam pa frekvence več ni samo niha narahlo med Din C je pa enosmerna oziroma stabilizirana.
coffeecup
# 09.03.2018 ob 01:45
Ja, pod tistimi vici, da v primeru, da imate uro v aparatu res vezano na omrežno frekvenco je čas za menjavo aparata zaradi zastarelosti. Novica spada pod samopromocijski PR ne pa med ZiT. V ZiT bi to prišlo, če bi dejali, da radijski signal iz frankfurta zamuja zaradi sončne nevihte ali pa sosedovega pamža, ki je vključil fotrovo staro CB postajo.
mb128
# 08.03.2018 ob 20:10
Čakte čakte malo a nas imate za tako nesposobne da si ure ne znamo ponastaviti sami?! Srbija Kosovo=pes mačka. Ok, to razumem ampak kaj ima to skupnega z taktom pri električni energiji?! A gre tukaj slučajno za kakšno sabotažo?! Mislim se še spomnim časov ko npr. ni bilo možno klicati iz Slovenije v Srbijo in obratno ker je pač Hrvaška blokirala. A zadevo so začasno kaj hitro odpravili ker je povezava potekala preko mađarskih central. A tukaj res ni možno storiti kaj takega?! Mar res mora zaradi teh dveh Bananistanov trpeti celotna Evropa?!
Sicer pa imam tukaj vsaj občutek, da gre za podoben problem kot med Ukraino in Rusijo zaradi plina! Mislim Zda so ustvarile neko skrupucalo, ki ji pravijo celo država potem pa naj jo držijo pri življenju z agregati!
Še nekaj. Le kaj ta članek počenja pod rubriko ZIT?!
Kazalo