Omrežje bo s pozivi začelo najprej pri profilih v angleškem jeziku. Foto: Reuters
Omrežje bo s pozivi začelo najprej pri profilih v angleškem jeziku. Foto: Reuters

Twitter, ki je pogosto tarča kritik zaradi sovražnih in žaljivih objav njegovih uporabnikov, je novo funkcijo preizkusil lani, poroča BBC.

Preizkusi so pokazali, da pozivi k premisleku pred objavo zmanjšajo število žaljivih odzivov, je sporočilo podjetje. Po njihovih podatkih je zaradi poziva 34 odstotkov ljudi pregledalo svoj prvotni odziv pred objavo ali se odločilo, da ga sploh ne objavijo. V povprečju pa so uporabniki po prvem pozivu objavili 11 odstotkov manj žaljivih odzivov.

Kot pojasnjujejo v Twitterju, so pozivi k premisleku zasnovani tako, da upoštevajo naravo odnosa med profili, ki tvitajo, in tistimi, ki se na te tvite odzivajo.

To pomeni, da če si dva profila vzajemno sledita in se odzivata eden na drugega, je večja možnost, da ta uporabnika bolje razumeta, kakšen tip komunikacije si želita. Preklinjanje v komunikaciji med dvema prijateljema naj bi se tako ohranilo.

Med januarjem in junijem lani je Twitter odstranil potencialno žaljive vsebine, ki so bile objavljene na 1,9 milijona profilih, zaradi kršenja svojih pravil pa je suspendiralo 925.700 profilov.

Twitter in druga družbena omrežja so po vdoru podpornikov Donalda Trumpa v kongres 6. januarja odstranila profile nekdanjega ameriškega predsednika.