Foto:
Foto:
Kindle
Učenci, ki si bodo želeli prebrati več knjig, bodo dobili elektronske bralnike. A nasprotniki opozarjajo, da ti nikoli ne bodo mogli povsem zamenjati tiskanih knjig.

Svojih več kot 20.000 knjižničnih enot so razdelili okoliškim šolam in knjižnicam. Ravnatelj šole James Tracy je pojasnil, da z dejanjem ne želijo zmanjšati branja med učenci, ampak menijo, da je digitalizacija knjig naravna pot uporabe tehnologije sebi v prid.

Namesto knjig veliki zasloni, namesto mize kavarna
Namesto novih nakupov knjig bodo tako porabili okoli pol milijona evrov za ustanovitev centra učenja, ki bo med drugim vseboval tri velike zaslone, ki bodo prikazovali podatke z medmrežja, načrtujejo pa tudi posebne prostore za učenje, ki bodo do prenosnikov prijazni. Tam, kjer je nekoč stala informacijska miza, bo po novem minikavarna. Poleg tega so v šoli kupili še 18 elektronskih bralnikov. Nameravajo jih razdeliti med učence, ki se bodo posebej poglobili v literarturo. Tisti, ki elektronskih branikov ne bodo prejeli, bodo večino dela opravili na svojih računalnikih. Učenci bodo imeli prek računalnikov odstop do več kot milijona knjig v digitalni obliki.

Vendar pa ravnatelj s svojo idejo ni prepričal vseh. Nasprotnike skrbi, da se učenci ne bodo več mogli sprehajati med knjižnimi policami, polnimi knjig, ki so jih pred njimi uporabljale številne generacije, kar jim daje poseben čar. Menijo, da se bo čas, ki ga bodo otroci porabili za šolske naloge, podaljšal, saj jih bodo med delom na računalniku ves čas motili elektronska pošta, pogovori s prijatelji po medmrežju in podobno.

Nasprotniki: Digitalna in tradicioalna knjižnica bi lahko shajali z roko v roki
Mnogi se sprašujejo, zakaj so morale knjige izginiti, saj bi digitalizirana in tradicionalna knjižnica lahko obstajali naenkrat. Ravnatelj Tracy odgovarja, da so knjige vzele preveč prostora, zmanjkalo pa ga je za nove knjige.

Kieth Michael, direktor ameriškega knjižničnega združenja, ne pozna nobene druge šole, ki bi povsem prešla na digitalizirano knjižnico. Opozoril je na dva vidika prehoda. Mnoge knjige na elektronskih bralnikih in na spletu niso zastonj in bo dostop do njih za učence težji kot fizična izposoja. Poleg tega pa se postavlja vprašanje trajanje elektronskih bralnikov. "Če učenci nimajo Kindla (Amazonov elektronski bralnik) in neomejenega proračuna za knjige, ne bodo mogli izpolniti vseh svojih potreb," je dejal Michael.

Na ravnateljevi strani pa so učenci, ki se nove opreme veselijo. Vse več je namreč učencev, ki velikokrat prihajajo v knjižnico, a se ne sprehajajo med knjižnimi policami in ne iščejo knjig.