Mars je postal v zadnjem času zvezda znanstvenih raziskovanj. Foto: Reuters
Mars je postal v zadnjem času zvezda znanstvenih raziskovanj. Foto: Reuters

Gre za skupen projekt ruske vesoljske agencije Roskozmosa in Evropske vesoljske agencije (ESA) ExoMars 2016, ki naj bi odgovoril na vprašanje, ali na Marsu obstaja življenje.

Plovilo Trace Gas Orbiter (TGO) bo po pričakovanjih na rdeči planet prispelo oktobra. TGO bo fotografiral Mars in analiziral njegovo ozračje. Nekaj dni preden bo plovilo doseglo Marsovo atmosfero, pa se bo od njega ločil modul Schiaparelli, ki bo nato pristal na površju planeta.

V drugi fazi projekta naj bi leta 2018 proti Marsu poletelo vesoljsko raziskovalno vozilo, t. i. rover, a za zdaj kaže, da bo ta del projekta zaradi finančnih težav preložen.

Analizirali bodo metan
Eden izmed ciljev misije je analiza metana, ki ga na Zemlji v veliki meri ustvarjajo živi mikrobi, sledove tega plina pa so zaznali že med prejšnjimi misijami na Marsu. Kot pojasnjuje ESA, ultravijolično sevanje v nekaj sto letih običajno uniči metan, kar v primeru Marsa pomeni, da ta plin nastaja še danes.

TGO bo metan na Marsu preučil podrobneje kot pretekle misije in poskušal dognati njegov izvor. Schiaparelli, imenovan po italijanskem astronomu iz 19. stoletja, pa bo več dni meril podnebne razmere na rdečem planetu, tudi sezonske peščene nevihte, in pripravil teren za roverjev prihod.