Guy Laliberte je dejal, da je Zemlja iz vesolja videti krhka. Foto: Reuters
Guy Laliberte je dejal, da je Zemlja iz vesolja videti krhka. Foto: Reuters
Guy Laliberte
Poziranje z ekipo na Mednarodni vesoljski postaji. Foto: Reuters

V dveurnem programu je "šopek" mednarodno priznanih zvezdnikov v 14 mestih po svetu opozarjal na zmanjševanje zalog vode in pitne vode na svetu. Šov je moderiral prav Laliberte, ustanovitelj slavnega kanadskega cirkusa Cirque du Soleil, ki počasi končuje desetdnevno bivanje na Mednarodni vesoljski postaji (MVP).

Program, naslovljen Premikajoče zvezde in Zemlja za vodo, je bil zasnovan okoli pripovedi, ki jo je posebej za to priložnost napisal večkrat nagrajeni pisatelj iz frankofonske kanadske province Quebec Jann Martel, od koder prihaja tudi Laliberte. Pripoved opisuje pogovor med Soncem, Luno in kapljico vode. Na začetku oddaje pa je nekdanji ameriški podpredsednik in Nobelov nagrajenec za mir Al Gore predstavil posnetke in fotografije, s katerimi je želel opozoriti na številne grožnje vodi in različnim ekosistemov, ki jih prinašajo podnebne spremembe in njihove katastrofalne posledice, kot so vse pogostejše poplave, suše in taljenje ledenikov.

Oddaja se je nato preselila v Quebec, v kulturno najbolj živahno kanadsko velemesto Montreal, kjer sta Martel in kanadska astronavtka Julie Payette v francoščini in angleščini prebrala začetek Martelove zgodbe. Istočasno pa so akrobati Cirque du Soleila skupaj s pevko indijanskega rodu Elisapie Isaac uprizorili točko, ki je temeljila na običajih kanadskih staroselcev.

Zvezde združile moči
V naslednji uri in pol je nato sledilo še 13 vklopov iz mest, kot so Johannesburg, Rio de Janeiro, Pariz, Ciudad de Mexico, New York, Moskva, Sydney, Mumbaj, Osaka, Marakeš in Las Vegas, Med drugim so se v tem delu s svojimi pozivi za boljše ravnanje z vodo zvrstili zvezdniki, kot so Salma Hayek, Peter Gabriel, Shakira, Gilberto Gil, avstralska sopranistka Tiffany Speight in zvezda moskovskega Bolšoj Teatra Nikolaj Ciskaridze.

Vklope zvezdnikov je spremljalo branje Martelove zgodbe v različnih svetovnih jezikih in plesni ter akrobatski nastopi, na ekranu paso se pojavljali slavni izreki, kot je "Voda ni nujna za življenje, voda je življenje!" francoskega pilota in pisatelja Antoina de Saint-Exuperyja.

Z rdečim noskom
Laliberte je iz breztežnostnega prostora, v katerem je med drugim lebdel rdeči klovnski nosek, nato opravil pogovor s pevcem irske skupine U2 Bonom, med katerim je dejal, da Zemlja iz vesolja izgleda izjemno a zelo krhko, šov pa je zaključil z besedami "voda za vse, vsi za vodo".

Laliberte je bil v kanadskih medijih deležen tudi številnih kritik, saj so mu očitali, da bi lahko 35 milijonov dolarjev, kolikor je stal spektakel, veliko bolj preudarno potrošil.