Andromeda je od naše galaksije oddaljena dva in pol milijon svetlobnih let. Foto: EPA
Andromeda je od naše galaksije oddaljena dva in pol milijon svetlobnih let. Foto: EPA

Proces združevanja obeh galaksij bo trajal še dve milijardi let, so v četrtek sporočili strokovnjaki ameriške vesoljske agencije Nasa.

Teorije o trku galaksij so že več let predmet raziskovanja vesoljskih strokovnjakov. Andromeda, ki jo je prvi leta 964 zaznal perzijski astronom Abd Al Rahman Al Sufi, drvi proti Rimski cesti s hitrostjo 402.000 kilometrov na uro.

Kljub trudu do danes znanstvenikom ni uspelo natančneje določiti datuma trka in ugibalo se je, da bi to lahko zgodilo čez od tri do šest milijard let.

Z natančnimi meritvami, ki jih je opravil najznamenitejši vesoljski teleskop Hubble, so znanstveniki po več letih odpravili vsak dvom. Trk se bo zgodil čez štiri milijarde let, so ugotovili.

Po besedah Nasinih strokovnjakov so zvezde znotraj galaksije dovolj daleč druga od druge, da bo trčenja med njimi najverjetneje ne bo, vendar pa bodo vržene v nove orbite okoli novega središča galaksije.

Po trku nastala nova galaksija bo imela elipsasto obliko, glede na simulacije pa se bo naše Osončje pomaknilo mnogo dlje od središča galaksije, kot je zdaj.