Raketoplanu Discovery poveljuje kapetan Mark Kelly. Foto: EPA
Raketoplanu Discovery poveljuje kapetan Mark Kelly. Foto: EPA

"Discovery se je zasidral na Mednarodno vesoljsko postajo, združitev pa se je zgodila nad južnim Tihim oceanom," je povedal komentator Nasine televizije.

Misija Discoveryja, ki bo trajala 14 dni, je namenjena namestitvi dodatnega modula in nadomestnih delov za japonski vesoljski laboratorij Kibo, vreden milijardo ameriških dolarjev. Tokratna odprava je druga od treh, ki bodo potrebne za popolno gradnjo 16-tonskega laboratorija Kibo, največjega prostora na MVP-ju, saj bodo tam hkrati lahko prebivali štirje vesoljci.

Tretji sestavni prostor Kiba, ki ga načrtujejo za marec prihodnje leto, bo 'terasa' na zunanji strani modula, ki bo povsem izpostavljena vesolju. Ko bo sestavljen Kibo, bo dokončana tudi arhitektura Mednarodne vesoljske postaje, ki so jo skupaj zgradile ZDA, Rusija, Evropa in Japonska.

V posnetku si oglejte združitev Discoveryja z Mednarodno vesoljsko postajo.

Kmalu na vesoljski sprehod
Sedem vesoljcev in trije stalni člani posadke se pripravljajo na prvi vesoljski pohod, kjer bodo na vesoljsko postajo začeli nameščati dele laboratorija Kibo. Vesoljci so v vesolje pripeljali tudi črpalko za popravilo stranišča na modulu Zvezda. Stranšče na postaji se je pokvarilo prejšnji teden, vesoljci pa so morali stranišče večkrat na dan izplakovati ročno.

B. T.