Googlu pravijo, da Microsoft in drugi tekmeci s pomočjo patentov poskušajo zavreti Googlov operacijski sistem za pametne mobilnike Android, v Microsoftu to zanikajo. Foto: EPA
Googlu pravijo, da Microsoft in drugi tekmeci s pomočjo patentov poskušajo zavreti Googlov operacijski sistem za pametne mobilnike Android, v Microsoftu to zanikajo. Foto: EPA
Microsoft
Po pojasnilih analitikov ni nobena skrivnost, da sta si Microsoft in Google v laseh. Microsoft se je, denimo, povezal z Googlovim tekmecem Facebookom tako, da ta omogoča Microsoftovemu iskalniku Bing iskanje po vsebinah na Facebooku. Googlov iskalnik ima pri tem omejitve. Foto: EPA

Googlov izvršni direktor za pravne zadeve David Drummond je v spletnem dnevniku obtožil Microsoft, Apple, Oracle in druga podjetja, da z uporabo pravnih postopkov poskušajo otežiti prodajo naprav z Googlovim operacijskim sistemom Android.

Po Drummondovih besedah se vsak dan po vsem svetu aktivira 550.000 novih naprav s sistemom Android, zaradi tega uspeha pa so Microsoft in drugi tekmeci sprožili organizirano sovražno kampanjo proti Androidu.

Konzorcij velikih igralcev na tehnološkem trgu
Prav zato naj bi po njegovem mnenju konzorcij Microsofta, Appla, EMC-ja in Oracla lani izpeljal 450 milijonov dolarjev vreden nakup 882 patentov proizvajalca programske opreme Novell, letos pa za 4,5 milijarde dolarjev kupil še 6.000 patentov bankrotiranega kanadskega proizvajalca telekomunikacijske opreme Nortel. Za Nortelove patente se je namreč potegoval tudi Google, a ga je premagal omenjeni konzorcij.

Visoka kupnina in vpletenost vodilnih tehnoloških podjetij z vsega sveta je pokazala na ostrino boja za intelektualno lastnino v tehnološki industriji, v kateri se podjetja pogosto napadajo s tožbami zaradi kršitev patentov. Družbo Google, denimo, trenutno toži proizvajalec programske opreme Oracle zaradi tehnologije, ki je uporabljena v Googlovem operacijskem sistemu za pametne mobilne naprave Android.

Microsoft se tudi pritožuje
Drummond zato pravi, da se Googlovi tekmeci združujejo in poskušajo proizvajalcem mobilnikov podražiti proizvodnjo naprav z Androidom, ki ga Google sicer ponuja brezplačno.

Microsoftov glavni pravnik Brad Smith je na spletni družabni mreži Twitter zapisal, da so v konzorcij za nakup Nortelovih patentov povabili tudi Google, vendar je ta povabilo zavrnil. Microsoft pa po drugi strani obtožuje Google zlorabe prevladujočega položaja na področju spletnega iskanja in oglaševanja. Pritožbo v zvezi s tem je letos vložil tudi pri Evropski komisiji.