WhatsApp je spremembe prvič napovedal že leta 2017. Foto: EPA
WhatsApp je spremembe prvič napovedal že leta 2017. Foto: EPA

Operacijski sistemi, za katere WhatsApp opušča podporo, so starejši operacijski sistemi, ki jih več ne posodabljajo niti ne nameščajo na nove naprave. WhatsApp je sicer 31. decembra lani opustil podporo za vse Windowsove mobilne telefone.

Uporabniki mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android 2.3.7 in starejšimi ter uporabniki iPhonov z operacijskim sistemom iOS 8 in starejšimi bodo morali posodobiti svoje operacijske sisteme, če bodo želeli še naprej uporabljati aplikacijo WhatsApp. Na nekaterih starejših pametnih mobilnih telefonih, ki ne podpirajo novejših operacijskih sistemov, denimo na iPhonu 4, pa WhatsAppa ne več mogoče uporabljati.

Ukrep po navedbah WhatsApa služi zagotavljanju varnosti uporabnikov. WhatsApp je maja lani priznal, da je varnostna napaka v aplikaciji hekerjem omogočila nameščanje vohunske programske opreme na pametne telefone svojih tarč, s katerimi so lahko prebrali sporočila po enkripciji ali pred njo.

"To je bila težka, a prava odločitev, da bi ljudem omogočili boljše načine za ohranjanje stika s prijatelji, družino in ljubljenimi, ki uporabljajo WhatsApp," je sporočil tiskovni predstavnik podjetja.

Štiri najbolj priljubljene aplikacije v lasti Facebooka

Facebook ima v lasti kar štiri najbolj priljubljene mobilne aplikacije. Foto: Reuters
Facebook ima v lasti kar štiri najbolj priljubljene mobilne aplikacije. Foto: Reuters

WhatsApp je bil tretja najbolj priljubljena aplikacija prejšnjega desetletja, dnevno pa ga uporablja okoli 300 milijonov ljudi. Največkrat prenesena aplikacija je bila Facebook, sledi Facebook Messenger, WhatsAppu pa sledi Instagram. Vse štiri aplikacije so v lasti Facebooka, ki je leta 2012 kupil Instagram za milijardo dolarjev, dve leti pozneje pa še WhatsApp za 19 milijard.

Na lestvici največkrat prenesenih aplikacij sledijo Snapchat, Skype, TikTok, UC Browser, YouTube in Twitter. Osem podjetij s seznama prihaja iz ZDA, le TikTok in UC Browser pa iz Kitajske.