Hanžek poziva k omejevanju sovražnega govora in drugih nedopustnih posegov v človekove pravice na internetu. Foto: RTV SLO
Hanžek poziva k omejevanju sovražnega govora in drugih nedopustnih posegov v človekove pravice na internetu. Foto: RTV SLO
Varna raba interneta
Ob dnevu varne rabe interneta je bilo več predavanj. Foto: EPA


Ob tem poudarja, da se je treba na nestrpnost in sovražnost vedno odzvati, pristojni državni organi in institucije pa morajo ustvariti mehanizme za njuno odpravljanje.

"Odrazi nestrpnosti, ki smo jim bili priča v zadnjih dveh letih, so se iz ust politikov, medijev in ulic preselili tudi na spletne forume, komentarje, bloge in druge oblike sinhrone in asinhrone oblike spletne komunikacije," opozarja Hanžek.Dodaja, da so bile ustvarjene celo spletne strani, ki so bile namenjene zgolj širjenju nestrpnosti zoper druge in drugačne. Primeri sovražnega govora in drugih nezakonitih vsebin na internetu, ki jih je varuh obravnaval v letih 2005 in 2006, so dostopni na njegovi spletni strani.

Spletni vdori vse bolj prikriti
Gost naše spletne klepetalnice pa je bil Gorazd Božič, vodja varnostnega centra SI-CERT pri Arnesu. Po njegovem mnenju je pomembno, da vedno uravnotežimo preprostost uporabe z oceno mogočih tveganj.

Klepet o varni rabi interneta si v celoti lahko v celoti preberete tukaj.

Po njegovem mnenju se je težko zanašati le na to, da uporabljamo le druge, manj razširjene vrste programske opreme, predvsem je pomembno, da se primerno zaščitimo. Število incidentov, ki jih zaznajo pri Arnesu, je letno okoli 1.000, vdore pa je vedno težje odkriti, saj so vse bolj sofisticirani in prikriti. Gost tudi ugotavlja, da je raba družinskih filtrov pri nas majhna, da pa morajo biti ti prilagojeni vsakemu okolju posebej.

Za varno rabo medmrežja
Sicer pa današnji svetovni dan varne rabe medmrežja poteka v več kot 40 državah po vsem svetu pod pokroviteljstvom evropske komisarke za informacijsko družbo in medije Viviane Reding.

Tema osrednjega dogodka, t. i. blogatona, je letos Prečkanje mej, v okviru katerega prispevke na blogu pripravlja 200 šol iz 25 držav, so sporočili predstavniki slovenske točke osveščanja Safe-si.

Otroci in internet
Ob dnevu varne rabe medmrežja tudi v Sloveniji pozdravljajo projekt EU Kids Online. Gre za prvi raziskovalni projekt, ki v evropskem obsegu sistematično primerja raziskave o izkušnjah otrok in mladostnikov z medmrežjem in informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami.

Projekt, v katerega je vključenih 18 evropskih držav, v Sloveniji pa ga pod okriljem Centra za metodologijo in informatiko na ljubljanski fakulteti za družbene vede (FDV) vodi Bojana Lobe, financira Evropska komisija v okviru programa Safer Internet Plus.