Fosilizirani, 75 milijonov let stari ostanki dinozavrov. Foto: Reuters/Royal Tyrrell Museum of Palaeontology
Fosilizirani, 75 milijonov let stari ostanki dinozavrov. Foto: Reuters/Royal Tyrrell Museum of Palaeontology

Pred približno 75 milijoni let se je na območju današnje Kanade gorgozaver, "bratranec" vsem znanega tiranozavra rexa, lotil lova na enoletne mladiče pernatih rastlinojedih dinozavrov, imenovanih citipes. Da je bil plen številčen, kaže gorgozavrova izbirčnost: razkosal je citipesa in pogoltnil njegove mesnate noge, preostali del trupla pa pustil.

To je prvo okostje tiranozavra, ki ima v želodcu ohranjen plen.

Mladi tiranozavri niso tekmovali s starejšimi za isti plen

Fosilizirani ostanki gorgozavra, ki je bil star od pet do sedem let in dolg 4,5 metra, so omogočili vpogled v spreminjanje prehranjevalne strategije in same prehrane tiranozavrov skozi njihov življenjski cikel.

"Odrasli tiranozavri so bili dobro opremljeni za lovljenje velikega plena, kot so račjeglavci in rogati dinozavri. Njihove lobanje in zobje so bili sposobni prenesti velike torzijske obremenitve ob ugrizu in zadrževanju plena," je za Reuters povedal François Therrien, kustos za paleoekologijo dinozavrov v muzeju v Alberti in eden od vodij študije, objavljene v reviji Science Advances.

"Nasprotno pa so bili šibkejši ugrizi in zobje mladih tiranozavrov idealni za sekanje, ne pa za zadrževanje plena. Bili so torej dobro opremljeni za lov na manjše vrste dinozavrov in mlade dinozavre," je dodal.

Študija kaže, da so tiranozavri med svojim življenjem prešli različne stopnje: v mladosti so bili plenilci srednje velikosti, v odraslosti pa so postali vrhunski plenilci. To pomeni, da mladi tiranozavri niso tekmovali s starejšimi za isti plen. "Mladi tiranozavri so imeli rezilom podobne zobe, lahke lobanje, razmeroma šibke ugrize, dolge noge in so bili videti bolj 'atletski' kot odrasli tiranozavri, ki so bili zelo robustno grajeni, imeli so masivne lobanje, debelejše zobe – zaradi njihove oblike so jih pogosto opisovali kot 'ubijalske banane' – in močne ugrize, ki so jim omogočali drobljenje kosti," je opisal Therrien.

Prikaz, kako sta bila videti gorgozaver in citipes. Foto: Reuters/Royal Tyrrell Museum of Palaeontology
Prikaz, kako sta bila videti gorgozaver in citipes. Foto: Reuters/Royal Tyrrell Museum of Palaeontology

Velika legla, velika izbira za plenilce

Gorgozaver, ki je bil nekoliko manjši od tiranozavra rexa, je vladal svojemu ekosistemu. Hodil je po dveh nogah, imel kratke zgornje okončine z dvema prstoma, masivno lobanjo, dolgo en meter, v dolžino je zrasel od devet do 10 metrov in tehtal od dve do tri tone.

Najdeni mladi gorgozaver je tehtal približno 330 kilogramov, njegova lobanja pa je bila dolga približno 50 centimetrov.

Želodčna vsebina, ki so jo našli med prsnim košem in kolčnimi kostmi, je vključevala kosti nog in stopal dveh manjših dinozavrov, podobnih pticam, ki so hodili po dveh nogah in imeli glavo, podobno papagaju. "Ker so imeli citipesi velika legla, v gnezdu je bilo približno 30 jajc, je bilo njihovih mladičev v ekosistemu veliko," je povedala paleontologinja in vodja študije Darla Zelenitsky z Univerze v Calgaryju.

"Kosti, najdene v želodcu, so cele noge. Morda je bil celoten citipes prevelik, da bi šel skozi grlo mladega gorgozavra, zato je plenilec selektivno odrezal najbolj mesnate dele trupla," je opisala.

Najdeni gorgozaver je sicer zaradi neznanih vzrokov umrl nekaj ur ali dni po zadnjem obroku.

Zadnji obrok. Foto: Reuters/Royal Tyrrell Museum of Palaeontology
Zadnji obrok. Foto: Reuters/Royal Tyrrell Museum of Palaeontology