Aleš Špetič ostaja slovenski glasnik digitalne tehnologije. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Aleš Špetič ostaja slovenski glasnik digitalne tehnologije. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Na ministrstvu so novembra lani napovedali zamenjavo, ker naj Špetič, nekdanji predsednik upravnega odbora zagonskega podjetja Zemanta, ne bi dosegal pričakovanih rezultatov. Minister Jernej Pikalo je kot njegovo zamenjavo predlagal multimedijskega umetnika Vuka Ćosića.

Kljub očitkom ministrstva pa Špetič še naprej opravlja delo nacionalnega glasnika digitalne tehnologije, saj o zamenjavi kljub javni napovedi ministrstva ni bil uradno obveščen.

"Novembra sem se srečal z drugimi glasniki na novoletnem srečanju in delujem kot prej. Tako da kar se mojega dela tiče, ni nobenih sprememb, izzivov je pa seveda več kot dovolj," je zapisal.

Ćosić pa je povedal, da z ministrstvom v zadnjem času ni bil v stiku, saj je predpostavljal, da bo po "dodatnih konzultacijah razmislilo o smotrnosti zamenjave digitalnega glasnika". "Ker mi nič ni bilo sporočeno, sklepam, da ostaja status quo," je zapisal Ćosić.

Neplačana funkcija glasnika digitalne tehnologije, katere cilj je spodbujati digitalno gospodarstvo, je bila na pobudo Evropske komisije v Sloveniji uvedena leta 2012. Špetiča je takrat imenoval minister Žiga Turk.