Minister Pikalo ne zanika navedb iz osebnega pogovora, kot jih je predstavil glasnik Špetič. Tudi na izrecno vprašanje, ali navedbe držijo ali pa morda glasnik Špetič zavaja javnost, je odgovoril le, da gre za drugačno
Minister Pikalo ne zanika navedb iz osebnega pogovora, kot jih je predstavil glasnik Špetič. Tudi na izrecno vprašanje, ali navedbe držijo ali pa morda glasnik Špetič zavaja javnost, je odgovoril le, da gre za drugačno "interpretacijo vljudnostnega pogovora". Foto: BoBo

Biti od nikogar je smrtni greh. Sram naj vas bo, minister Pikalo. Čeprav mi je Aleš Špetič pil kri pri kukijih, je bil odličen.

Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka
Aleš Špetič
Vloga je lahko neodvisna le, če ni odvisna od vsakokratne menjave ministrov in če ima glasnik široko podporo strokovne in splošne javnosti. V nasprotnem primeru je to le še en uradnik več in en institut javnosti manj, je ocenil Špetič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Zamenjati ga nameravamo, ker ne dosega pričakovanih rezultatov. Trenutni glasnik se namreč pohvali s projektoma Spravimo babico na e-mail in Rails Girls, pri čemer je prvi kopija že obstoječega slovenskega projekta nevladnih organizacij, drugi pa uvožen iz tujine, zato tega ne moremo šteti za njegov dosežek, ki bi sledil strateški odločitvi za dosego večje stopnje digitalne vključenosti.

Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, v pisnem odgovoru na vprašanja MMC-ja
Ćosić
Ćosić je že pred tednom dni poudaril, da postopka ne dojema kot političnega in da gre za precej "večje stvari" na področju prestrukturiranja družbe. Sam se je pripravljen angažirati v dobro vseh, sporoča. Foto: BoBo

Od neuspele menjave glasnika na vladi izpred nekaj tednov so se zvrstili že trije različni razlogi za menjavo. Eden je bil v ustni obliki, ko mi je minister na mojo prošnjo po razlogih razložil, da ni nič osebnega, da so zadovoljni z mojim delom, da pa želi imeti sodelavce, ki jim zaupa. V drugem, pisnem pojasnilu generalnega sekretarja ministrstva, mi je bilo razloženo, da vloga ni namenjena polnjenju življenjepisa in da se pričakuje, da bom tudi kaj naredil. V tretjem, ki je bil danes poslan s strani ministrstva novinarjem, pa se mi očita, da ne dosegam ciljev in da kopiram druge projekte. Aleš Špetič, glasnik digitalnih tehnologij

Kroes
Pod pokroviteljstvom podpredsednice Evropske komisije Neelie Kroes je project mlade svetovalke iz Slovenije Alje Isaković postal vseevropski. Foto: EPA

Minister mi je neposredno rekel, da sem delal dobro, a da želi imeti sodelavce, ki jim zaupa. Žal je tako, da glasnik ni sodelavec ministra, ampak neodvisena vloga. Kar očitno na ministrstvu preslišijo.

Špetič

Kot je razvidno iz priporočil predsednika Evropske komisije državam članicam v zvezi z imenovanjem digitalnega glasnika, je ena od točk tudi, da naj glasnik poroča voditeljem na najvišji nacionalni in evropski ravni.

Pikalo, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport


Po razkritju netransparentnega kadrovanja Jerneja Pikala, ministra za izobraževanje, znanost in šport je ta razkril razloge za za zdaj še nesojeno odstavitev glasnika digitalnih tehnologih Aleša Špetiča in nadomestitev s spletnim umetnikom Vukom Ćosićem.

V pisnem odgovoru na vprašanja, ki smo jih na MMC-ju naslovili na ministra Pikala, je ta zapisal, da gre za širši načrt, za vzpostavitev "širše skupine strokovnjakov" za informacijsko tehnologijo. Odstavitev bo tako po ministrovem mnenju pripomogla k umestitvi področja e-vključenosti v okvir, v katerem ga obravnava Evropska komisija - "in v katerem ga moramo obravnavati tudi v Sloveniji".
Špetič se lahko pohvali le z dvema projektoma: Spravimo babico na e-mail in Rails Girls, je nadaljeval Pikalo. Pa še ta sta skopirana, eden od nevladnih organizacij, drugi pa je uvožen iz Finske. "Tega ne moremo šteti za njegov dosežek," je ocenil.

"Zamenjati ga nameravamo, ker ne dosega pričakovanih rezultatov," je izjavil minister.
Minister zadovoljen in hvali delo
A razlogi za menjavo, ki zadnje čase prihajajo z ministrstva, niso povsem konsistentni. Špetič je opozoril, da mu je Pikalo na sestanku razgrnil povsem drugo ozadje. Pikalo je bil tam zadovoljen s Špetičevim delom in mu eksplicitno dejal, da dela dobro. Hoče le sodelavce po lastnem izboru, ki jim lahko zaupa, je zagotovil.

Neskladja na ministrstvu so se prvič pojavila, ko je državni sekretar Špetiča v pisnem sporočilu opomnil, da vloga ni namenjena polnjenju življenjepisa in da se pričakuje, da bo tudi kaj naredil.
Minister: Ne izpolnjuje pričakovanj
Ko je zadeva s prvo objavo v Financah pricurljala v javnost, je Pikalo spremenil zgodbo. Z glasnikovim delom ni bil več zadovoljen, še več, glasnik je po njegovi oceni le kopiral projekte in ni izpolnjeval pričakovanj.

Ko smo ga z neskladjem soočili, je bil odgovor kratek: "Gre za različno interpretacijo vljudnostnega pogovora."

Na ministrstvu torej niso zanikali navedene vsebine pogovora med glasnikom in ministrom.

Sledeč izključno tej argumentaciji minister pravi, da je Špetič ministrove besede, da dela dobro in da je z njegovim delom zadovoljen, interpretiral tako, da dela dobro in da je minister z njegovim delom zadovoljen.

Minister je torej zavajal ali glasnika na osebnem pogovoru ali pa javnost prek novinarskih vprašanj.

Ministrstvo: Sodelovanja nismo prekinili
Pikalo je zavrnil Špetičeve očitke, da je ministrstvo po menjavi vlade skoraj povsem prenehalo sodelovati z njim. To ni res, ministrstvo ni prekinilo procesov, je zapisal, a dodal: vsaj tistih, ki so bili v takšni fazi, da bi jih bilo moč izvajati. Kateri so ti bili, ni navedeno.

Tako ostaja nepojasnjeno, zakaj so na ministrstvu ustavili projekt, ki je bil dobro sprejet tudi v Bruslju in je že imel podporo v številnih javnih zavodih: neobvezni šolski predmet opismenjevanja starejših, ki bi ga izvajali učenci. V času prejšnje vlade so priprave tekle nemoteno, po njeni menjavi pa ministrstvo še na e-pošto ni več odgovorilo, je zatrdil Špetič.

Komu kdo odgovarja?
Na strani glasnika je, da ministrstvo obvešča o uspehih na področju nalog, ki jih izvaja, je Pikalo nadaljeval očitke - Špetič pa tega, kot trdi, ni storil. Še več, iz priporočil Evropske komisije izhaja, da mora glasnik o svojem delu poročati voditeljem na najvišji nacionalni in evropski ravni.

"Glasnik je imenovan s strani vlade in ne ministrstva, zato ne poroča ministru. Prav tako ministrom ne poročajo tudi moji kolegi v drugih državah," pa je odvrnil Špetič, ki javnosti o svojem delu poroča prek spletne strani. Dodal je, da v primerjavi z njim njegovi kolegi po drugih državah lahko računajo na vsaj minimalno administrativno podporo. "Pri nas si tudi letalske karte urejam sam," je s konkretnim primerom opredelil stopnjo sodelovanja med prostovoljcem in ministrskim aparatom. Na srečo je potem namesto ministrstva povračilo potnih stroškov prevzela Evropska komisija.

Kriteriji za ocenjevanje uspešnosti
Zanimalo nas je tudi, po kakšnih kriterijih so glasnikovo delo ocenjevali oz. katera točno so bila ministrova pričakovanja, da jih glasnik ni izpolnil. Namesto točno opredeljenih pričakovanj smo dobili neposreden, skoraj dobeseden prevod alinej priporočil iz Barrosovega pisma.

Tako je očitke nemogoče preveriti, še težje pa je to storiti pri osebi, ki dela zastonj. Kot je prejšnji teden pojasnil Ćosić: "To je nekaj izjemno širokega, velikega in ambicioznega, kar naj bi zganjal tako, kot drugi ljudje zbirajo znamke - ko so že poskrbeli za kosilo na mizi družine." In še: "Če je to hobi, me je težje loviti za učinkovitost."

Pirc Musar: Bil je odličen
Je pa glasnikovo delo poželo nekaj pozitivnih kritik. Bruselj je kot prvo sistemsko rešitev problema digitalne nepismenosti starejših na ravni cele Evrope toplo pozdravil že omenjeni projekt izbirnega šolskega predmeta. Pri izvedbi Rails Girls je bila Slovenija celo najuspešnejša v Evropi. Na domačih tleh je računalniška revija Monitor glasnikovo delo prepoznala kot uspešno, zanimiv komentar pa je podala tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar: "Čeprav mi je Aleš Špetič pil kri pri cookiejih, je bil odličen."

Težave s transparentnostjo
Ministrstvo ima nekaj težav s transparentnostjo delovanja. Od odločitve za menjavo, iskanja kandidata ter do odločanja na vladi o tem javnost ni bila niti z besedo obveščena. To priznavajo tudi na ministrstvu: razen Ćosića "drugih predlogov z namenom imenovanja glasnika ministrstvo ni posebej iskalo niti prejelo". Res je, da tudi aktualni glasnik ni bil imenovan po visokih standardih (Pikalov predhodnik je glasnika poiskal prek "neformalnega razpisa" na Twitterju), a je postopek vključeval udeležbo javnosti.

Javni forum brez javnosti
Ni bilo prvič v zadnjih mesecih, da je ravnanje ministrstva vzbudilo začudenje v slovenski tehnološki srenji. Nedavno so nekateri prejeli vabila na nekakšen posvet o vprašanjih, povezanih s problematiko spleta. Redki udeleženi so ugotovili, da so pravzaprav priča ustanovitvi Slovenskega internetnega foruma, nekakšnega posvetovalnega telesa vlade, kar v vabilu ni bilo omenjeno. Kot nepovabljen se je dogodka udeležil tudi Špetič in razkril, kaj se pravzaprav dogaja.

Forum je bil "ustanovljen brez javnosti in brez spletne strani, na posvetu je bilo pa celo izrečeno, da preveč demokratičnosti mogoče ni vedno dobro", je za MMC komentiral Špetič. "Zaradi takih primerov je vloga glasnika nujna, saj je bistvo novih tehnologij ravno demokratičnost in vsesplošna dostopnost."
Poudarek na digitalni ekonomiji
Vprašljive so tudi trditve ministrstva, da se z glasnikovo menjavo bolje sledi okvirom, ki jih je za obdobje do leta 2020 postavila Evropska unija. Ravno v Digitalni Agendi 2020 je eden izmed ključnih poudarkov v digitalni ekonomiji. Kot je izpostavil Ćosić, se ravno na tem področju (zagonskih tehnoloških podjetij) Špetič najbolje znajde.

Računalniki v vrtce
Stvari se sicer po Evropi hitro premikajo. Britanci, kjer glasnica digitalnih tehnologij, Barrosov zgled, deluje že od leta 2009, bodo kmalu osnov računalništva in programiranja učili že otroke od petega leta naprej. Kot piše v njihovem nacionalnem učnem programu, naj bi novo prakso začeli leta 2015.

Tudi Slovenci ne zaostajamo veliko. A namesto državne pobude je tokrat pozornost Evrope požela civilna družba
Glasništvo je iniciativa, ki jo skupaj z mladimi svetovalci vodi podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes. "V Sloveniji tako mlada svetovalka kot glasnik delujeva brez podpore vlade ali ministrstva in kot prostovoljca. Dokazujeva, da se da tudi brez političnih zvez," je izjavil Špetič. Mlada svetovalka Alja Isaković je pripravila projekt EU Codeweek, teden programiranja med 25. in 30 novembrom.

Projekt je pod pokroviteljstvom komisarke postal vseevropski. Po vsej celini bodo potekale delavnice, pri čemer se je projekt najbolj "prijel" pri Ircih. Ti bodo v enem tednu pripravili več kot 200 dogodkov, projekt pa je uradno napovedal irski predsednik vlade.

"Pri nas pa se ukvarjamo z drugimi rečmi kot z vsebino," je sklenil glasnik.

Biti od nikogar je smrtni greh. Sram naj vas bo, minister Pikalo. Čeprav mi je Aleš Špetič pil kri pri kukijih, je bil odličen.

Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka

Zamenjati ga nameravamo, ker ne dosega pričakovanih rezultatov. Trenutni glasnik se namreč pohvali s projektoma Spravimo babico na e-mail in Rails Girls, pri čemer je prvi kopija že obstoječega slovenskega projekta nevladnih organizacij, drugi pa uvožen iz tujine, zato tega ne moremo šteti za njegov dosežek, ki bi sledil strateški odločitvi za dosego večje stopnje digitalne vključenosti.

Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, v pisnem odgovoru na vprašanja MMC-ja

Od neuspele menjave glasnika na vladi izpred nekaj tednov so se zvrstili že trije različni razlogi za menjavo. Eden je bil v ustni obliki, ko mi je minister na mojo prošnjo po razlogih razložil, da ni nič osebnega, da so zadovoljni z mojim delom, da pa želi imeti sodelavce, ki jim zaupa. V drugem, pisnem pojasnilu generalnega sekretarja ministrstva, mi je bilo razloženo, da vloga ni namenjena polnjenju življenjepisa in da se pričakuje, da bom tudi kaj naredil. V tretjem, ki je bil danes poslan s strani ministrstva novinarjem, pa se mi očita, da ne dosegam ciljev in da kopiram druge projekte. Aleš Špetič, glasnik digitalnih tehnologij

Minister mi je neposredno rekel, da sem delal dobro, a da želi imeti sodelavce, ki jim zaupa. Žal je tako, da glasnik ni sodelavec ministra, ampak neodvisena vloga. Kar očitno na ministrstvu preslišijo.

Špetič

Kot je razvidno iz priporočil predsednika Evropske komisije državam članicam v zvezi z imenovanjem digitalnega glasnika, je ena od točk tudi, da naj glasnik poroča voditeljem na najvišji nacionalni in evropski ravni.

Pikalo, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport