Smrtonosni virus H5N1 med drugim prenašajo tudi race. Foto: EPA
Smrtonosni virus H5N1 med drugim prenašajo tudi race. Foto: EPA

Ločeni skupini znanstvenikov iz ZDA in Nizozemske sta konec lanskega leta ločeno razvili različico virusa ptičje gripe H5N1, ki se lahko prek zraka prenaša med sesalci. To je spodbudilo opozorila, da bi lahko njihovi izsledki prišli v neprave roke, na primer v roke teroristov, ki bi lahko sprožili izbruh epidemije in s tem na milijone smrtnih žrtev.

ZDA so že decembra opozorile, da ključnih ugotovitev znanstvenikov ne bi smeli objaviti. Nekateri se tudi bojijo, da bi lahko virusi po nesreči "ušli" iz laboratorijev.

Zaradi opozoril o možnosti zlorab izsledkov so se znanstveniki odločili, da 60 dni prekinejo raziskave, v tem času pa naj bi potekale strokovne razprave o morebitnih tveganjih.

V sporočilu konec lanskega leta je Mednarodna zdravstvena organizacija (WHO) pojasnila, da so tovrstne raziskave nujne za boljše razumevanje te bolezni, zato jih je treba nadaljevati, vendar pod določenimi pogoji.

"Takšne raziskave se dela le potem, ko so določeni vsi negativni in pozitivni učinki za javno zdravje ter vzpostavljeni vsi potrebni zaščitni ukrepi za zmanjšanje negativnih posledic," so poudarili pri WHO-ju.

Za mednarodno razpravo
"Priznavamo, da moramo mi in preostala skupnost znanstvenikov jasno pojasniti prednosti teh pomembnih raziskav in ukrepe za zmanjšanje morebitnih tveganj, ki iz njih izhajajo," so znanstveniki zapisali v pismu, ki sta ga objavili ugledni znanstveni reviji Science in Nature. Predlagali so, da bi razprava potekala v mednarodnem forumu.

Okužba s ptičjo gripo se konča s smrtjo v 60 odstotkih primerov. Doslej je za to boleznijo umrlo okoli 350 ljudi, večinoma zaradi neposrednega stika z okuženo živaljo.

Največ smrtnih žrtev so našteli v Indoneziji. Največjo nevarnost pa ptičja gripa predstavlja na Kitajskem, kjer je poleg ogromnega števila ljudi tudi največ piščancev na svetu.