Pri podjetju že načrtujejo tiskanje zdravil večjega obsega. Foto: Reuters
Pri podjetju že načrtujejo tiskanje zdravil večjega obsega. Foto: Reuters

Novo zdravilo, imenovano Spritam, ki pomaga pri napadih krčev v epilepsiji, so razvili v farmacevtski družbi Aprecia, na police pa prihaja v začetku leta 2016. Pri Aprecii že načrtujejo 3D-tiskanje drugih zdravil.

Tiskanje zdravil omogoča, da se posamezne plasti zdravila lahko zapakirajo tesneje v natančnejših odmerkih. Ločena tehnologija, ki jo je razvilo podjetje, imenovana ZipDose, pa omogoča lažje požiranje večjih odmerkov zdravil. 3D-tableta se sicer raztaplja tako kot druga oralna zdravila, poroča BBC.

Velike zmogljivosti
Po navedbah strokovnjakov 3D-tiskanje tablet ponuja možnosti za ustvarjanje po meri izdelanih zdravil, ki bi ustrezala posebnim potrebam bolnika. "Zadnjih 50 let izdelujemo tablete v tovarnah in jih pošiljamo bolnišnicam, prvič pa s tem postopkom lahko izdelujemo tablete, ki so precej bližje bolniku," je povedal dr. Mohamed Albed Alhnan, predavatelj farmacevtstva na Univerzi osrednjega Lancashira.

Zdravstvene ustanove bi s 3D-zdravili lahko posameznim bolnikom prilagajale odmerek zgolj s preprostim klikom pred tiskanjem. Do zdaj so bila podobna personalizirana zdravila občutno predraga za izdelavo, razlaga dr. Alhnan.

3D-tiskanje deluje tako, da ustvariš predmet plast za plastjo, običajno iz polimerov. V primeru zdravil so tiskalniki prilagojeni za izdelavo farmacevtskih mešanic. Metoda se je v zdravstvu že izkazala za izjemno uporabno, saj zdravniki in zobozdravniki s pomočjo sistema ustvarjajo po meri izdelane vsadke.