Kapsulo bodo prepeljali v Teksas, kjer jo bodo pregledali in iz nje preložili tovor. Foto: Reuters
Kapsulo bodo prepeljali v Teksas, kjer jo bodo pregledali in iz nje preložili tovor. Foto: Reuters

Raketa v lasti ameriškega zasebnega podjetja SpaceX je padla v Tihi ocean na odprtem morju ob mehiški obali, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. Kapsula je padla na Zemljo na načrtovano lokacijo dve minuti prej, kot je bilo načrtovano, ob 17.42 po srednjeevropskem času.

Vračanje kapsule na Zemljo, ki se je začelo, ko se je kapsula odcepil od 17,5-metrske robotske roke ISS-ja, so nadzorovali tako v sedežu podjetja SpaceX v Hawthornu, Kaliforniju, kot tudi v vesoljskem centru Nase v Houstonu, Teksasu.

Še 12 načrtovanih misij
Kapsula se je varno vrnila po skoraj popolni misiji, med katero je na ISS odpeljala 521 kilogramov tovora, na Zemljo pa se je vrnila s 660 kilogrami tovora, med katerim je tudi odvečna oprema z vesoljske postaje. Zaradi računalniške napake so jo izstrelili nekaj dni pozneje, kot je bilo načrtovano, 25. maja.

SpaceX je želel prvo zasebno tovorno pot do ISS-ja izpeljati brezhibno, kar bo olajšalo nadaljevanje izvajanja 1,6 milijarde dolarjev vredne pogodbe z Naso za še 12 misij oskrbovanja ISS-ja. Nasa je ukinila program raketoplanov, ki je postajo do zdaj oskrboval z materialom in astronavti. Človeške posadke zdaj potujejo v vesolje z ruskimi raketoplani sojuz, pri prevozu tovora pa pomagata tudi evropska in japonska vesoljska agencija.