Kot je znano, Hoover trdi, da je v fosilih bakterij in neznanih organizmov našel dokaz za obstoj t. i. vesoljcev. Foto: journalofcosmology.com
Kot je znano, Hoover trdi, da je v fosilih bakterij in neznanih organizmov našel dokaz za obstoj t. i. vesoljcev. Foto: journalofcosmology.com
Meteorit
Tako biologi kot astronomi se pritožujejo, da Hooverjeve raziskave niso ocenili primerljivi znanstveniki. Foto: EPA

Kot je znano, Hoover trdi, da je v fosilih bakterij in neznanih organizmov našel dokaz za obstoj t. i. vesoljcev. Biologi zdaj trdijo, da samo zato, ker kaže, da je bakterija naredila luknje v meteorit, to ne pomeni, da gre za zunajzemeljske mikrobe. Meteorite bi namreč lahko načela onsenaženost na Zemlji. Mikrobiologinja z univerze v Britanski Kolumbiji Rosie Redfield je dejala, da v raziskavi ni veliko znanosti. Redfieldova je dodala, da ljudje objavljajo neumne sklepe, ki popolnoma zanemarjajo pravila biologije in nato so deležni vse pozornosti javnosti. Pojasnila je, da je eno izmed osnovnih pravil biologije, ki pravi, da samo zato, ker je ena stvar videti kot druga, to ne pomeni, da sta enaki.

Nihče ni pripravljen potrditi ugotovitev
Tudi direktor Nasinega astrobiološkega inštituta Carl Pilcher je dejal, da ni nikogar v znanstveni skupnosti, kaj šele med tistimi, ki analizirajo meteorite, ki bi bil pripravljen potrditi omenjene ugotovitve.

Tako biologi kot astronomi pa se pritožujejo, da Hooverjeve raziskave niso ocenili primerljivi znanstveniki. Poleg tega je bila raziskava objavljena v spletni izdaji publikacije Journal of Cosmology, ki bi ga morali junija ugasniti, zato se pojavljajo sumničenja, da bi s to objavo pomagali najti kupca zanj.

Kdo je ocenjeval raziskavo?
Rudy Schild, astronom s Harvarda in urednik portala Journal of Cosmology, je na očitke odgovoril, da so raziskavo ocenili drugi znanstveniki, a njihovih imen ni želel izdati. Dodal je, da je želel le, da se spodbudi debata, in pojasnil, da je pri objavi določeno vlogo igrala tudi napovedana usoda portala, a ni bila odločilna. Sam se z Hooverjevimi ugotovitvami strinja.

Znanstveniki medtem opozarjajo, da je publikacija Hooverja označila za doktorja, čeprav na Nasini spletni strani doktorat ni omenjen. Tudi Hooverjev sodelavec je dejal, da koliko ve, Hoover nima doktorata. Schild je ob tem dejal, da bi lahko kateri od njegovih sodelavcev nenamerno Hooverju pripisal doktorat.

Vodilni znanstveniki na področju proučevanja meteoritov so prav ta teden na konferenci v Houstonu in pogovoru o Hooverjevem "odkritju" se ne morejo izogniti. Harry Hap McSween je tako dejal, da nihče ne verjame, da gre za zunajzemeljsko življenje. McSween je proučeval enega izmed meteoritov, ki je leta 1864 padel v Francijo in je eden izmed meteoritov, ki jih je proučeval tudi Hoover. Povedal je, da je bil meteor v izjemno slabem stanju in je bil vidno "kontaminiran". Opazil je tudi žilo na meteoritu, ki je na starejših fotografijah ni.

Odkritje kot "deja vu"
McSween in drugi znanstveniki upajo, da javnost Hooverjevega "odkritja" ne bo jemala resno, a se to ni zgodilo. Tako McSween kot Redfieldova pravita, da je objava kot nekakšen deja vu, saj ju spominja na objavo iz leta 1996, ko je takratni ameriški predsednik Bill Clinton na trati pred Belo hišo oznanil, da so na meteoritu z Marsa odkrili zunajzemeljsko življenje. A je skozi leta so številni znanstveniki dokazali, da ne gre za zunajzemeljsko življenje.

Tudi astronom Seth Shostak, ki že vrsto let išče dokaze zunazjemeljskem življenju, si je želel verjeti objavi. A jo je prebral in bil globoko razočaran. "Videti je zelo dvomljiva, kar je sramota z več vidikov," je dejal znanstvenik iz inštituta SETI. "A je to narava znanosti. Ljudje trdijo nekaj, kar pogosto ne vzdrži."