Kajetan Gantar, ki so mu po upokojitvi podelili naziv zaslužnega profesorja na Oddelku za klasično filologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, je gostoval na različnih evropskih univerzah ter z referati sodeloval na številnih mednarodnih kongresih in simpozijih. Foto: Celjska Mohorjeva družba
Kajetan Gantar, ki so mu po upokojitvi podelili naziv zaslužnega profesorja na Oddelku za klasično filologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, je gostoval na različnih evropskih univerzah ter z referati sodeloval na številnih mednarodnih kongresih in simpozijih. Foto: Celjska Mohorjeva družba
Žiga Zois
Zoisove nagrade in priznanja vsako leto podeljujejo ob obletnici rojstva Žige Zoisa. Foto: EPA

V obrazložitvi nagrade piše, da je lavreat svoje izsledke objavljal v uglednih mednarodnih glasilih, s čimer se je uveljavil v strokovnih krogih, poleg tega pa je vztrajno prenašal svoja dognanja v slovenski kulturni prostor.
S številnimi estetsko izbrušenimi prevodi antičnih klasikov in tehtnimi spremnimi interpretacijami je nadaljeval tradicijo slovenskih antičnih študij, jih dvignil na doslej redko doseženo mednarodno primerljivo raven in presadil v slovensko kulturo vrsto temeljnih del grško-rimske antike.
Gantarjeva bibliografija razkriva, da je že pol stoletja stalno navzoč v znanstveni publicistiki doma in v svetu, poleg tega ima pomembne zasluge za razvoj in utrditev klasične filologije kot stroke na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter klasične izobrazbe in omike na Slovenskem sploh. Kot izvrsten akademski učitelj je namenjal veliko skrbi vzgoji znanstvenega naraščaja in kar nekaj njegovih nekdanjih študentov se je že uveljavilo tudi v mednarodni znanstveni areni, so še zapisali v obrazložitvi.

Zoisove nagrade in priznanja
V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma so podelili še Zoisove nagrade za vrhunske znanstvene dosežke. Za dosežke na področju prava je nagrajen redni profesor na ljubljanski pravni fakulteti Janez Kranjc, za raziskave fizikalnih lastnosti novih kompleksnih materialov na kovinski osnovi pa raziskovalec z Instituta Jožef Stefan Janez Dolinšek. Za dosežke na področju materialov je Zoisovo nagrado prejel profesor na fakulteti za kemijo Miha Drofenik, za dosežke v računalništvu pa profesor na fakulteti za računalništvo Blaž Zupan in za dosežke v fizikalni kemiji profesor na fakulteti za kemijo Andrej Jamnik.
Dobitniki Zoisovih priznanj so profesor na fakulteti za farmacijo Samo Kreft, profesor na fakulteti za matematiko in fiziko Janez Mrčun ter višja znanstvena sodelavka na Institutu Jožef Stefan Barbara Malič.
Skupina raziskovalcev podjetja Helios in Kemijskega inštituta v sestavi Matjaž Koželj, Boris Orel, Miha Steinbücher, Ivan Jerman in Marjanca Vodlan je dobitnica Puhovega priznanja, ki ga je prejela za izum Uporaba nanokompozitov za izdelavo barv za spektralno selektivne prevleke za absorberje v sončnih sprejemnikih.
Znanje je visoko cenjena vrednota
Na slovesni podelitvi je zbrane nagovoril predsednik državnega zbora Pavle Gantar, ki je med drugim opozoril na pomen znanja kot ključnega dejavnika razvoja in konkurenčnosti v sodobnem, globaliziranem in izjemno soodvisnem svetu, hkrati pa tudi znanja kot pomembne oblike človekove ustvarjalnosti. "Četudi je naša država teritorialno majhna, je vendarle velika - če se spomnimo bogate tradicije znanstvenega dela in raziskovanja. Brez sramu se lahko pohvalimo z zavidljivimi znanstveno-raziskovalnimi dosežki. Kakršna koli skromnost je na tem mestu povsem odveč. Danes je praznik slovenske znanosti - danes je dan za ponos," je med drugim še dodal.
Zoisove nagrade in priznanja za izjemne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, poleg njih pa Puhovo priznanje za izume, razvojne dosežke ter uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso vsako leto podeljujejo ob obletnici rojstva Žige Zoisa.