Zuckerberg se mora v zadnjih mesecih soočati s kritikami zaradi uporabe osebnih podatkov, vendar afera ni škodila podjetju, ki kljub temu dosega dobre poslovne rezultate in povečuje število uporabnikov. Foto: Reuters
Zuckerberg se mora v zadnjih mesecih soočati s kritikami zaradi uporabe osebnih podatkov, vendar afera ni škodila podjetju, ki kljub temu dosega dobre poslovne rezultate in povečuje število uporabnikov. Foto: Reuters

"Ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka je sprejel naše povabilo in bo prišel v Bruselj takoj, ko bo mogoče, upamo že na prihodnji teden," je tvitnil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

"Naši državljani si zaslužijo polna in podrobna pojasnila," je dodal Tajani in pojasnil, da se bo Zuckerberg v Bruslju sestal z voditelji političnih skupin in nekaterimi evropskimi poslanci, tudi člani odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine.

Facebook je že nekaj časa tarča očitkov zaradi razkritja informacij, da je britansko podjetje Cambridge Analytica zlorabilo podatke približno 50 milijonov njegovih uporabnikov za prirejanje osebnih sporočil v politične namene. Tako naj bi vplivali na kampanjo o izstopu Velike Britanije iz EU kot na izid ameriških volitev leta 2016.

Prvi človek največjega spletnega družbenega omrežja se je na pozive evropskih poslancev k zagovoru v Bruslju odzval, potem ko je moral afero pojasnjevati na deseturnem zaslišanju v ameriškem kongresu.

V kongresu je prevzel osebno odgovornost za zlorabo osebnih podatkov več deset milijonov uporabnikov tega družbenega omrežja in opozoril na "oboroževalno tekmo" proti ruskemu širjenju dezinformacij.

Srečanje za zaprtimi vrati?
Bruseljski mediji ugibajo, da bo srečanje v Evropskem parlamentu potekalo za zaprtimi vrati, kar je že ujezilo nekatere evroposlance.

"Ne bom se udeležil srečanja z gospodom Zuckerbergom, če bo potekalo za zaprtimi vrati. To bi moralo biti javno zaslišanje," je tvitnil vodja skupine liberalcev Alde Guy Verhofstadt. "Zakaj ne bo Facebook Live," je vprašal in tako spomnil na Facebookovo možnost prenosa v živo.

Facebook je v sporočilu za javnost pozdravil možnost za srečanje z evroposlanci ter priložnost za dialog, poslušanje njihovih stališč in da pokaže, katere korake je sprejel za zaščito zasebnosti ljudi.

Afera z zlorabo osebnih podatkov uporabnikov Facebooka je izbruhnila nekaj mesecev pred uveljavitvijo korenite reforme evropskih pravil o varstvu osebnih podatkov.

Po sporočilu iz Elizejske palače naj bi se Zuckerberg prihodnjo sredo skupaj s še nekaterimi predstavniki vodilnih tehnoloških podjetij sešel tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.