Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Boris Vasev

Izrael/Palestina Trumpov bližnjevzhodni načrt: Predstavljen v Washingtonu, zasnovan v Izraelu

31.01.2020

Bližnjevzhodni načrt predsednika ZDA Donalda Trumpa, predstavljen v Washingtonu, zasnovan pa v Izraelu, uradno potrjuje izraelsko-ameriško vizijo, v skladu s katero naj bi Palestinci ostali brez države, povsem podrejeni in pod trajno izraelsko okupacijo.

Beremo Hamid Dabashi: Evropa in njene sence (Kolonialnost po imperiju)

26.01.2020

Kakšna bi bila Evropa, če ne bi izumila Neevrope, bi se poznala brez odnosa do Drugih, bi bila središče, če ne bi ustvarila obrobja? Čeprav si pripisuje univerzalnost, je njen zaton tu, zdaj pa moramo gledati onkraj nje.

Gaza "Zakaj bi me Izrael ubil, če bi hotel doseči prvo drevo na drugi strani ograje?"

19.01.2020

Veliki pohod vrnitve, niz protestov v okupirani in oblegani Gazi, ki potekajo od marca 2018, je krik življenja, protest proti počasni smrti, je za MMC dejal eden glavnih pobudnikov protestov, aktivist in avtor Ahmed Abu Artema.

Izza zidov "V BiH-u je etnična identiteta tudi zid, je nekaj, kar nas deli"

12.01.2020

V BiH-u 25 let po vojni je etnična identiteta zid, ki deli ljudi, te delitve pa so institucionalizirane, s čimer se konflikt iz generacije v generacijo reproducira, je za MMC dejala bosansko-hercegovska raziskovalka na področju identitet Lejla Gačanica.

Evropa "Zaradi brexita so bili laburisti pred volitvami v nemogočem položaju"

18.12.2019

Predčasne volitve v Združenem kraljestvu so bile predvsem še ene volitve o brexitu, je za MMC dejal politolog z Univerze v Cardiffu Roger Awan-Scully. Kot je dodal, pa so se poraženi laburisti glede tega vprašanja sami spravili v nemogoč položaj.

EU Sodba Evropskega sodišča poudarja evropsko podporo izraelskim vojnim zločinom

27.11.2019

Sodba Evropskega sodišča (ECJ), da mora biti izvor živil iz izraelskih naselbin na zasedenem ozemlju jasno označen, potrjuje politiko EU-ja, a sproža vprašanje, zakaj Unija dovoljuje uvoz iz mednarodnopravno nezakonitih naselbin, ki so vojni zločin.

Izza katedre "Bojim se, da danes splošne deklaracije človekovih pravic sploh ne bi napisali"

24.10.2019

Norme na področju človekovih pravic so za človeštvo izjemen napredek, a njihovo varstvo je proces, ki pa v določenih pogledih celo nazaduje, je v pogovoru za MMC opozorila profesorica mednarodnih odnosov na fakulteti za družbene vede Petra Roter.

Sirija Turški vdor kršitev mednarodnega prava, a kurdsko vprašanje "ni črno-belo"

20.10.2019

Turški napad na sirske Kurde predstavlja nadaljevanje večdesetletnega boja Ankare proti kurdskim upornikom, ki poteka v Turčiji, Siriji in Iraku. Medtem ko evropske države začasno prekinjajo izvoz orožja v Turčijo, je Slovenija zgolj izrazila protest.

DR Kongo V boju proti eboli ključno zaupanje lokalnega prebivalstva

30.09.2019

Izbruh ebole v Demokratični republiki Kongo, ki traja od sredine lanskega leta, je zahteval že več kot 2.100 življenj, zdravstveni delavci na terenu pa imajo številne težave. Med njimi izstopajo nezaupljivost prebivalstva in spopadi v državi.

Bližnji vzhod Izrael po volitvah: mandatar Netanjahu glavna ovira za sestavo vlade

26.09.2019

Po drugih volitvah letos je Izrael prizorišče preigravanj številnih političnih scenarijev. Razvoj bo odvisen predvsem od vztrajanja premierja Netanjahuja, da ostane na položaju, povolilni čas pa razkriva nemogoč položaj palestinskih državljanov Izraela.

Svet "Eden od razlogov za utrjevanje meja je zadrževanje revnih zunaj"

01.09.2019

Čeprav jih imamo za samoumevne, so politične meje, kot jih poznamo danes, razmeroma sodoben pojav, ki ima funkcijo omejevanja migracij revnih, je za MMC dejal Reece Jones, ameriški politični geograf, zagovornik prostega gibanja ljudi po svetu.

ZDA "Večino zaporov za priseljence bi lahko napolnili s Kanadčani in zahodnimi Evropejci"

25.08.2019

Priseljenska zakonodaja v ZDA temelji na ideji, da predstavljajo migranti grožnjo, pri čemer je dejavnik bodisi poveličevan bodisi podzavestni rasizem, je za MMC dejal ameriški profesor César Cuauhtémoc García Hernández, ki preučuje priseljensko pravo.

Stran 6 od 18
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov