Hrvaška zavrnjenih prebežnikov ne vrača Srbiji, temveč jim le izroča odločbo, da morajo v mesecu dni zapustiti Hrvaško. Foto: EPA
Hrvaška zavrnjenih prebežnikov ne vrača Srbiji, temveč jim le izroča odločbo, da morajo v mesecu dni zapustiti Hrvaško. Foto: EPA
Kaj je zakuhala predstavnica UNHCR-ja?
Zavrnjeni prebežniki znova poskušajo vstopiti

Po poročanju HRT-ja hrvaški mejni organi prebežnikov, zavrnjenih na slovenski meji, ne vračajo v Srbijo, temveč jim zgolj izročajo odločbe, da morajo v mesecu dni zapustiti Hrvaško, in jih napotijo na zagrebško železniško postajo. Tako naj bi tam prenočilo 25 Sircev, Alžircev in Maročanov, ki so tja pripešačili iz mejnega prehoda Obrežje. Pet Afganistancev naj bi tam bivalo že pet dni.

Hrvaška tako, vsaj v nekaterih primerih, ne vrača zavrnjenih prebežnikov v Srbijo in jim omogoča prosto gibanje, kar pomeni, da bi lahko zaradi zavrnitve nezakonito poskušali prečkati Slovenijo.

"Hrvaški organi osebe sprejmejo in zoper njih vodijo postopke v skladu z njihovo nacionalno zakonodajo. Do zdaj ne beležimo povečanja nedovoljenih prehodov na zeleni meji, smo pa na to možnost opozorili naše enote vzdolž zelene meje sočasno z uveljavitvijo bolj doslednega preverjanja migrantov na vlakih," pravijo na MNZ-ju.

"Če bomo migrante prijeli pri poskusu nedovoljenega prestopanja meje, bomo zoper njih vodili postopke v skladu z zakonom o tujcih in jih vračali v Republiko Hrvaško," o tem, kaj čaka nezakonite prebežnike, pojasnjujejo na notranjem ministrstvu.

Slovenski mejni organi so letos hrvaškim varnostnim organom vrnili 70 prebežnikov.

Na težave pri delu policistov so opozorili pri Sindikatu policistov Slovenije (SPS), je poročala TV Slovenija. Ena od zaposlenih pri Agenciji Združenih narodov za begunce (UNHCR), je, po navedbah sindikata, 28. januarja skupino beguncev, ki so jim policisti po opravljenem popisu zavrnili vstop v Slovenijo, nagovarjala, naj za azil zaprosijo v naši državi. 20 moških naj bi potem to tudi storilo. Takšno ravnanje je nesprejemljivo in bi lahko povzročilo napetosti med policisti in migranti, so še sporočili iz sindikata. Odziv Generalne policijske uprave ni bil tako oster. S primerom, ki je osamljen, so seznanjeni. Zapisali so, da z UNHCR-jem dobro sodelujejo, a ob tem so poudarili, da zaposleni pri agenciji v delo policistov ne smejo posegati. V Dobovi so zavrnjenim prebežnikom tudi na voljo vse informacije o dostopu do azila.Vodja uslužbencev UNHCR-ja v centru v Dobovi, kjer dnevno pomaga šest oseb iz Slovenije in tujine, se je policistom za neumestno posredovanje že opravičila. Bila je tudi premeščena iz Dobove na Šentilj. Iz predstavništva UNHCR-ja v Sloveniji pa sporočajo, da so že sprejeli ukrepe in da imajo njihovi zaposleni jasna navodila, da se v proces vračanja, ki ga izvaja slovenska policija, ne bodo vmešavali.

Kaj je zakuhala predstavnica UNHCR-ja?
Zavrnjeni prebežniki znova poskušajo vstopiti