Avtobusi v Kabulu bodo opremljeni z avstrijskimi oglasi. Foto: EPA
Avtobusi v Kabulu bodo opremljeni z avstrijskimi oglasi. Foto: EPA

Avstrija je zadnja postaja pred Nemčijo, ki je za večino beguncev in prebežnikov s kriznih območij na Bližnjem vzhodu in tudi drugod ciljna destinacija, zaradi česar so se na Dunaju odločili za omejevanje prihajanja prebežnikov in določili dnevno kvoto sprejemov.

Kot je dejala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner, si je zvezna vlada zadala zgornjo mejo 37.500 prošenj za azil letos, zaradi česar je nujno omejiti množično prihajanje beguncev. "Gre za vprašanje poštenosti, da ljudem v njihovih domovinah povemo glede strogih zakonov za azil v Avstriji," je pojasnila. Lani je Avstrija obravnavala 90.000 prošenj za azil, od katerih so jih četrtino vložili Afganistanci.

"Brez azila v Avstriji"
Z opozorilnimi oglasi bodo opremljeni avtobusi v Kabulu, vidni pa bodo tudi na Facebooku in predvajani na televiziji. Z velikimi rdečimi črkami na oglasih piše "Brez azila v Avstriji" za ekonomske razloge, pri čemer bodo še pojasnila, da je določena časovna omejitev azila, medtem ko so povečali deportacije in uvedli stroga pravila za združevanje družin.

Na podlagi izkušenj iz preteklega leta, ko so v želji po omejitvi prihodov kosovskih prebežnikov sprožili medijsko kampanjo na Kosovu, bodo podobno zdaj poskusili še v Afganistanu. Veliki plakati bodo postavljeni v petih največjih mestih v državi, vse to pa bodo spremljali še oglasi na tisočih afganistanskih spletnih straneh in številnih časopisih.

Za podobno akcijo se je lani septembra odločila Danska, ki je v libanonskih časopisih objavila oglas, v katerem je beguncem sporočala, naj ne hodijo na Dansko in pri tem navedli razloga, kot sta nižanje socialnih ugodnosti in znanje danščine.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.