Begunska kriza
Avstrija
Avstrijski minister meni, da bi bila ukinitev nadzora na mejah 'napačen signal' tihotapcem ljudi. Foto: BoBo

Dodaj v

Avstrija želi nadzor na meji s Slovenijo podaljšati še za pol leta

Slovenija kritična do ukrepa Dunaja
4. april 2018 ob 10:47,
zadnji poseg: 4. april 2018 ob 14:54
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl se zavzema za to, da bi Avstrija še za šest mesecev podaljšala nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko.

Namero je zapisal v pismu, ki ga je poslal Evropski komisiji in svojim kolegom v Evropski uniji. Kickl v pismu priznava, da se je število prošenj za azil in nezakonitih prehodov meje v preteklih mesecih zmanjšalo, a poudarja, da razmere še vedno niso dovolj stabilne za ukinitev nadzora na notranji schengenski meji. "Iz tega razloga se je Avstrija odločila, da bo izvajala nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko," piše v pismu, ki naj bi ga odposlali v prihodnjih dneh.

"Nadzor bo sorazmeren grožnji"
Minister odločitev utemeljuje s tem, da bi bila ukinitev nadzora na mejah "napačen signal" tihotapcem ljudi, ki bi okrepili svoje delovanje. "Avstrija se popolnoma zaveda, da je nadzor na notranjih mejah sredstvo, ki se uporabi kot zadnje," poudarja in dodaja, da v trenutnih razmerah ni druge možnosti.

Kickl je še napovedal, da bo nadzor sorazmeren grožnji in bo kar najmanj oviral potovanja ter pretok blaga. Ustrezen nadzor je po njegovem mnenju potreben tudi zaradi "latentne grožnje terorizma v vsej Evropski uniji", da bi s tem preprečili vstop morebitno nevarnih posameznikov.

Avstrija je nadzor na notranjih mejah nazadnje podaljšala 11. novembra, in sicer za šest mesecev. Morebitno podaljšanje nadzora so članice EU-ja Evropski komisiji dolžne napovedati vsaj štiri tedne pred iztekom.

Slovenija je do večkratnega avstrijskega podaljšanja na notranji schengenski meji kritična. Kot je že večkrat poudarila, razume argumente v povezavi s teroristično grožnjo in ne nasprotuje ukrepu kot takšnemu, temveč njegovi nenamenski, nesorazmerni in neutemeljeni uporabi na slovensko-avstrijski meji.

Tudi Francija v podaljšanje nadzora na mejah
Kot je sporočila Evropska komisija, bo Francija spet podaljšala nadzor na mejah z državami schengenskega območja do konca oktobra zaradi stalne teroristične grožnje. Francija je komisijo o tem obvestila ta teden, je dejala tiskovna predstavnica komisije.

Francija je nadzor na notranjih schengenskih mejah uvedla po terorističnih napadih novembra 2015, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi. Od takrat je zaradi več terorističnih napadov nadzor večkrat podaljšala za šest mesecev. Zdajšnje podaljšanje nadzora na notranjih mejah se izteče 30. aprila.

V nasprotju z nadzorom na notranjih mejah za zaustavljanje prebežnikov za podaljšanje nadzora z razlogom zagotavljanja varnosti države ne potrebujejo odobritve Evropske komisije ali pristojnih ministrov EU-ja. Zadostuje le, da Bruselj o tem obvestijo.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Jon Sneg
# 04.04.2018 ob 11:12
Lani poleti sem se peljal v Avstrijo preko Jezerskega. Na mejnem prehodu je bila avstrijska kontrola. Ko sem se spuščal proti Železni Kapli (kakih 5 km pred naseljem), sem prehitel trojico mladih moških, srednje azijskega porekla, ki so hodili po sredini ceste in so že po videzu dajali vtis, da niso planinci. Obuti v sandale, brez nahrbtnikov itd. Očitno je ta trojica ilegalno prečkala Karavanke, hodeč po starih tihotapskih poteh (izpred druge svetovne vojne).
Titomir
# 04.04.2018 ob 10:59
PRAVILNO !!!!!

Če Slovenija ni sposobna zavarovati svojih mej in dnevno v Slovenijo vstopi najmanj 10 ilegalnih migrantov predvsem iz Alžirije je to pravilna odločitev Avstrije. Podpiram.
SpicyWeiner
# 04.04.2018 ob 12:09
A naša sodišča in policija že vejo, kje je Šami? Že sam cirkus okoli njega kaže na to, zakaj nam Avstrijci ne zaupajo pri čuvanju meje.
nWo
# 04.04.2018 ob 10:57
"Nadzor bo sorazmeren grožnji"

Potem pa jih že končno prenehajmo ogrožat.
apollo11
# 04.04.2018 ob 11:53
Ja kaj, nam pač ne zaupajo. A vi zaupate naši politiki?
zala10
# 04.04.2018 ob 11:48
Letos je ilegalno v Slovenijo v tem delu države, na koridorju med Žuniči in Preloko (Bela Krajina), kjer ni več žičnate ograde, saj jo je lani na pobudo poslanke stranke Levica vlada Mira Cerarja odstranila, mejo prestopilo okrog 160 migrantov, nekaj jih je v Kolpi celo utonilo, a mediji o tem začuda niso poročali. “Večinoma prihajajo iz Kladuše v Bosni in Hercegovini, kjer je stanje kaotično, tam jih na pot v Slovenijo čaka več kot deset tisoč,” nam pove eden izmed neimenovanih policistov.
Tao3
# 04.04.2018 ob 11:39
Avstrija želi nadzor na meji s Slovenijo podaljšati še za pol leta

Ker?

Z Italijo imajo pa mejo odprto in VEČINA migrantov tam čez leze iz Afrike ... tole je za njihov notranjepolitični šov ...
webman
# 04.04.2018 ob 12:35
Rešitev je enostavna. Slovenija uvede strikten nadzor vstopa z južne meje. Naj avstrijsci in nemci zlahka pridejo na Hrvaško na dopust, za nazaj pa naj vidijo, kako izgleda mejna kontrola in kolona do Bosiljeva.

Če nas kdo ogroža nas ravno upravičeno razočarani prišleki ki se vračajo nazaj...
Homer.
# 04.04.2018 ob 11:29
Veliko bolj uspešni bi bili, če bi nadzor opravljali v sklopu prometnega nadzora (to so že počeli Italijani). Pač ustavljaš vozila, ki predstavljajo tveganje: zaprti kombiji, zaprti tovornjaki, ...... registrske oznake juga Balkana .......)
conanbarbarian
# 04.04.2018 ob 11:22
V sloveniji se nikoli ne ve kdaj bodo zagnali taxi službo, vlakovno !
patriot1970
# 04.04.2018 ob 12:20
Seveda bo nadzor ostal,......dokler se pri nas ilegalci kot je Šami prosto sprehajajo in dokler ne bomo ustrezno zaščitili svoje južne meje!

Navkljub vse bolj množičnim ilegalnim prehodom meje,...nekateri še vedno govorijo da je ograja na meji nepotrebna! Nekatere skrbi le za dobrobit ilegalcev,...za ljudi, ki živijo v strahu ob meji jim ni nič mar. Tako pač je če imaš na oblasti SD, SMC in Desus!

http://moja-dolenjska.si/foto-belokranjci-porocajo-o-vse-vecjem-pritisku-migrantov/
arhitektka
# 04.04.2018 ob 12:02
Kar naj nadzirajo meje, če to izgleda tako, da po hosti lovijo ilegalne prebežnike.
Ne pa da moram jaz, z dilcami na strehi, vsakič kazat osebni dokument.
Homer.
# 04.04.2018 ob 11:24
Avstrijci nimajo kaj jamrati čez Slovenijo!
V Sloveniji polovijo 9/10 vseh tistih ki ilegalno prečkajo mejo....
Tistih 1/10 pa se lahko Avstrijci potrudijo sami.

Še najbolj butasto pa je, da nadzorujejo mejne prehode, kot da bodo ilegalci tam prečkali mejo....

Rekel bi, da s tem rešujejo predvsem notranje politične probleme. Pač "zunanji sovražnik" nam grozi .....
Tally
# 04.04.2018 ob 12:18
Kdo nam vodi diplomacijo, notranjo politiko in vlado zadnjih 3,5 let? Rezultati so tu.
Drncl
# 04.04.2018 ob 12:28
Problem itak ni avstrijsko-slovenska meja. Hrvati se s tem sploh ne ubadajo, jih kar spustijo dalje, naj se mi z njimi ukvarjamo oz. potem Avstrijci, če slučajno pridejo do tja...
heavyd
# 04.04.2018 ob 13:43
A je čudno? Migranti se sprehajajo čez našo mejo v beli krajini ko da so dnevi odprtih vrat.
xavi
# 04.04.2018 ob 13:17
Avstrija ima popolnoma prav. Sloveniji žal ni za zaupat, dokler bo te, ki nepooblaščeno in ilegalno pridejo čez mejo, vozila v azilne centre v notranjosti države. Striktno bi jih morali takoj vračati na Hrvaško, saj je ta prva država EU preko katere pridejo k nam in bi jih morali popisati že tam. Ker migranti točno vedo kaj in kako delajo Slovenski organi, je jasno, da se bo pritisk migrantov na Slovenijo in s tem tudi na Avstrijo, stopnjeval.
SpicyWeiner
# 04.04.2018 ob 13:11
Sploh ne razumem zakaj takšna panika in jeza okoli tega. Na avstrijski meji pač stojijo štirje policaji, ki na vsake toliko časa ustavijo kakšen kombi in tovornjak. Na nemški meji so pa npr. kolone vsak dan po par km.
tureavanture
# 04.04.2018 ob 12:47
kaj je s fantom na sliki, očitno se počuti slabo
Amenhotep
# 04.04.2018 ob 12:38
Dokler bodo kriminalci iz Bližnjega vzhoda in Afrike tacali po naši Evropi gor in dol, jih bomo pač lovili, zapirali in deportirali.
Guinness
# 04.04.2018 ob 12:01
Ta nadzor je bolj na papirju...pripeljes na mejni prehod na Sentilju, pred mejo te pricaka stop znak, policaja nobenega nikjer al pa so v oni hisici, pa se pac peljes dalje.
ps11
# 04.04.2018 ob 15:14
Ahmad Sami je vsekakor jasno sporocilo njihovi politiki do nas, razni meseci so pokop, brez dvoma.
m72
# 04.04.2018 ob 13:42
Zakaj pa ne bi mi uvedli "šengenskega" nadzora na vseh naših mejah? Recimo za eno leto, z možnostjo podaljšanja.
skorpijon93
# 04.04.2018 ob 11:36
pravilno avstrijci, zanašat se na Slovenske oblasti je neumnost ! itak vidijo kot nam vlada a to si volivci zaslužijo, ste se vprašali zakaj države višegrajske četverice niso priča terorizmu, prepovedanih območji, le zakaj jih nimajo ???
BKn
# 04.04.2018 ob 15:08
@DrMatilda
1. Les vozijo, ker se ocitno izplaca.
2. Vsak delavec ni enako dober. Da sploh prides v kvalifikacije moras biti pripravljen delati.
3. Schengen ne mroe k Hrvatom saj so sami se precej slabsi.

Najboljsa borba proti temu je, da si kredibilen igralec in da imas zunanjo politicno moc. Prvic, nasa politka pa je zelo predvidljiva, predvidljiva v tem, da ne ukrepa pravocasno. Drugic, nasa poltika se ubada z Ahmadom tako dolgo, da je to smesno se posebej na zunaj. Ko Slovenija ttrobi o clovekovih pravicah po eni strani in na drugi strani tolerira lopovsicno tajkunov in kavbojca Jankovica, drzava deluje navzven kot Albanija s stojica Slovenije. Tretjic, v zunanji politki pa smo res amaterji.
pobrisan
# 04.04.2018 ob 13:14
Tao3

Z Italijo imajo pa mejo odprto in VEČINA migrantov tam čez leze iz Afrike ... tole je za njihov notranjepolitični šov ...
------------

Tudi to mejo nadzirajo.
viljemmm
# 04.04.2018 ob 13:04
Takšna poteza je glede, na ignorantsko slovensko politiko več kot razumljiva. Ampak to naših ne bo prepričalo, da bi se resneje lotili problema nezakonitih prehodov meje.
zzob
# 04.04.2018 ob 12:20
Če že eni za podaljšanje nadzora krivite slab nadzor slovensko-hrvaške meje, kako pa potem pojasnjujete podaljšanje nadzora na meji z Madžarsko, ki ima svoje južne in vzhodne meje skoraj hermetično zaprte? In zakaj ni nadzora na meji z Italijo, kjer pa res prihaja do dnevnih masovnih ilegalnih prehodov meje?

Gre za to, da se tipičen Avstrijec napram Slovencu in Madžaru tradicionalno počuti superiornega in se tako tudi obnaša.
patriot1970
# 04.04.2018 ob 14:23
Enostavno
# 04.04.2018 ob 13:39
Od leta 1985-1991...itd...ste zagovarjali "Evropa zdaj"!!! "Evropa brez meja"!!!........a sami sebi postavili konc logor z žico.....


No,....nekaterim nam je kar lepo v konc logorju z žico,.....še lepše pa nam bi bilo če bi bila žica na zunanjih mejah EU močnejša,...saj je potem ne bi potrebovali na notranjih mejah!
Churchill W.
# 04.04.2018 ob 14:21
Slovenija je do večkratnega avstrijskega podaljšanja na notranji schengenski meji kritična. Kot je že večkrat poudarila, razume argumente v povezavi s teroristično grožnjo in ne nasprotuje ukrepu kot takšnemu, temveč njegovi nenamenski, nesorazmerni in neutemeljeni uporabi na slovensko-avstrijski meji

Kaj ko bi naš MNZ stopili v stik z Avstrijci in jim predlagal mešane SLO-AVT enote na zunanji meji?
Zunanja meja je skupna meja držav, ki so znotraj Schengenskega območja. Nima samo Slovenija zunanje meje. To je tako kot bi v bloku rekel tisti na vrhu, da nima tal in tisti na dnu, da nima strehe. Vsak ima oboje, pa čeprav nekaj nadstropij višje ali nižje.

S protestom in kritiko ne bomo dosegli ničesar. S sodelovanjem pa lahko veliko več.
Obojim je v interesu, da je zunanja meja "varna", zakaj nebi tega mogli početi skupaj z bilateralnim dogovorom?
a.vehar
# 04.04.2018 ob 14:16
Ni čudno, da želijo podaljšati nadzor na meji. Če pa so nekateri poslanci skrivali ilegalnega frizerja v DZ.
Highland
# 04.04.2018 ob 13:44
Podpiram! Ne vem pa kaj cakajo nasi glede stroge kontrole na meji s Hrvasko..
keketz
# 04.04.2018 ob 15:43
Avstrijci imajo dovolj težav z Italijani. Na Brennerju se jim v desetinah ljudi vozi v tovornih vlakih, tudi 1000 mesečno jih tam dobijo - poglejte lokalne novice, če malo razumete nemško. Tako daleč je šlo, da mora policiji izdatno pomagati vojska. Podljšanje nadzora pa ni posledica nezaupanja Sloveniji pri delovanju Schengena, ampak jim največ težav povzroča nenadzorovan pretok 'beguncev' iz notranjosti območja- predvsem iz Italije, ki preko Slovenije potujejo v Avstrijo in dalje v Nemčijo.

Torej, na stotine migrantov - mesečno - iz Libije dobi v Italiji neke papirje za čas postopka urejanja statusa, med tem pa tam čakajo na pomoč ali se prosto šetajo po Schengenu. ob tem, da Avstrija po tistem valu migrantov tako uradno sprejema letno 25000 azilantov.

Kar se tudi pozna pri statistiki :

2017 je bilo 20.100 azilantov osumljenih storitve kaznivih dejanj.

V celem letu 2017 je bilo zabeleženih 270.279 kaznivih dejanj, tujci so jih storili 60,1 procent.
Bombek
# 04.04.2018 ob 15:17
Slovenijo vstopi najmanj 10 ilegalnih migrantov ...Mislim, da bo ta številka mnogo višja..preko 50 ali celo 100 migrantov...:D v 24 urah...!
SpicyWeiner
# 04.04.2018 ob 14:26
Highsland
Podpiram! Ne vem pa kaj cakajo nasi glede stroge kontrole na meji s Hrvasko..


Saj so že enkrat uvedli stroge kontrole, pa so jih zaradi jeze ljudi in medijev ukinili. V zameno za to pa smo dobili nadzor na Avstrijski meji. #logika
Tetameta
# 04.04.2018 ob 13:36
Pa kaj pomagajo kontrole mej, če čez mejo vzamemo vsakega ilegalca brez dokumentov, ki čivkne čudežno besedo azil??
BKn
# 04.04.2018 ob 13:00
@Enostavno

Kaj zelis povedati? Zaradi podpore v casu osamosvojitve naj bi sedaj mirno gledali ne glede na to kaj se dogaja? To je sedaj drug problem. Vprasanje je, koliko jih migranti stanejo, in kaj se zgodi ce puscas vrata odprta. Slovenija ne uspe enega Ahmada deportirati na Hrvasko, to paralizira celo vlado, saj Avstricji niso nori. Ce ce Slovenska politika nima hrbtenice, se ne pomeni, da je oni ne smejo imeti.
dego47
# 04.04.2018 ob 12:54
Tao3,predsednik vlade je izjavil na javni tv,da imamo begunske centre ob meji že polne.
jk11
# 04.04.2018 ob 12:45
Komu na čast?

Itak nobeden ne preverja na meji. Če se pelješ za čas kosila med 12 in 14 niti ni nobenega.

Zadnjič je bil dež, oni 18 letni nabornik niti iz tistega kontejnerje ni pogledal. Bi lahko imel 5 komadov ilegalcev v avtu.
patriot1970
# 04.04.2018 ob 12:37
Guinness
# 04.04.2018 ob 12:01
Ta nadzor je bolj na papirju...pripeljes na mejni prehod na Sentilju, pred mejo te pricaka stop znak, policaja nobenega nikjer al pa so v oni hisici, pa se pac peljes dalje.


Hja,...ampak če tistega v hiški ne bi bilo,.......bi tudi Šami že bil v Avstriji! ;)
uiophjk
# 04.04.2018 ob 16:37
@Guiness:

Od kje ti podatki?

Tule imaš statistiko:

https://www.delo.si/novice/slovenija/skoraj-80-odstotkov-vec-ilegalnih-prehodov-meje.html

Pri čemer na 1 odkritega najbrž pride 10 neodkritih.
zeuss-zeng
# 04.04.2018 ob 14:46
Avstrija želi nadzor na meji s Slovenijo podaljšati še za pol leta..
----------------
moramo se zahvaliti Avstriji, ki nam lepo pove kaj je to nacionalni interes , tako ,da nas naslednjič ko bomo mi napravili nekaj kar ne bo všeč sosedom ne bo preveč pekla vest .....
heron
# 04.04.2018 ob 14:39
Zakaj ni nikjer člankov o tem kaj se dogaja na naši južni meji? Zakaj vsi mediji ne poročajo o tem,da bi javnost bila seznanjena?
samogledam
# 04.04.2018 ob 12:49
Očitno Avstrija ne zaupa Šengenski pogodbi, niti izjavam evropskih komisarjev niti sosedi Sloveniji.
Disfenocingul
# 04.04.2018 ob 12:16
Zakaj ravno s Slovenijo?
Mislim, da je veliko večja grožnja Italija, kamor ''humanitarci'' izpred libijske obale vozijo migrante.
A, v Sloveniji bodo v roku pol leta volitve in je potrebno pomagati opciji, ki skrbi, da Slovenija en bi notificirala Avstrijske državne pogodbe. Tako bodo spet ''Ahmadi'' ostajali v Sloveniji, kar bo dvignilo rejting politični desnici.
mtejo007
# 04.04.2018 ob 22:29
Pravilno, naši še kar vozijo "kvote" tako da je poteza Avstrije razumljiva.
Bivši uporabnik
# 04.04.2018 ob 19:10
Najemnik parcelice zraven mojega vrtička, bosanski prevoznik, ki ima menda tu družino, je predlani kar na parceli prenočil gručo revežev, po videzu bi rekel, da Pakistancev. Zjutraj so prilezli iz prikolice in sedeli na trati, zgledali so pa tako, da bi se jih še kamen usmilil. Pozneje sem seštel, da jih je (dokaj verjetno) peljal naprej, na delo, v Nemčijo. S papirji ali brez, kdo bi vedel.
Bivši uporabnik
# 04.04.2018 ob 18:59
V nasprotju z nadzorom na notranjih mejah za zaustavljanje prebežnikov za podaljšanje nadzora z razlogom zagotavljanja varnosti države ne potrebujejo odobritve Evropske komisije ali pristojnih ministrov EU-ja. Zadostuje le, da Bruselj o tem obvestijo.

Sem vedel, da bo tako. In je tudi logično.
gozdar1
# 04.04.2018 ob 14:32
Če bi naša politika imela vpliv, potem tega nadzora na madžarski meji ne bi bilo, tako pa je to bolj stvar avstrijske notranje politike.
kapitalist
# 04.04.2018 ob 12:10
Zakaj pa ne nadzorujejo meje z Italijo?
Kazalo