Po besedah Erjavca ni razlogov za skrb glede drugega prebežniškega vala v EU. Foto: Borut Živulović/BoBo
Po besedah Erjavca ni razlogov za skrb glede drugega prebežniškega vala v EU. Foto: Borut Živulović/BoBo

Glavna tema srečanja vodij diplomacij držav EU-ja v Bratislavi so bili odnosi z Ankaro po spodletelem vojaškem udaru v Turčiji. Vsi so po Erjavčevih besedah izrazili stališče, da je treba pogovore nadaljevati. Ob tem so poudarili, da mora Turčija izpolnjevati pogoje, ki določajo članstvo v EU-ju.

Za Slovenijo je pri tem pomembno predvsem izpolnjevanje dogovora med EU-jem in Turčijo o upravljanju migracijskih tokov, saj je ta dogovor zaustavil prvi migracijski val na zahodnobalkanski migracijski poti. Glede vizumske liberalizacije, ki je tudi del dogovora, je slovenski minister dejal, da mora Turčija spoštovati vse tehnične pogoje zanjo.

Če se bo zgodil nov množični prihod prebežnikov, pa ima ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pripravljene ustrezne ukrepe, ki obsegajo nekatere tehnične in pa tudi zakonodajne ukrepe, je povedal in pristavil, da z ukrepi še ni podrobneje seznanjen.

Erjavec je ob tem povedal, da bo nov korak v dialogu s Turčijo tudi obisk turškega zunanjega ministra Mevlüta Cavusogluja, s katerim se bo ob robu Blejskega strateškega foruma srečal v torek.