Libija je postala izhodišča točka za vse afriške begunce, ki si želijo v Evropo. Foto: Reuters
Libija je postala izhodišča točka za vse afriške begunce, ki si želijo v Evropo. Foto: Reuters
Vincent Cochetel
Vincent Cochetel poziva tudi druge države, naj odprejo varne hiše. Foto: Reuters

Med skupno 25 begunci je bilo 15 žensk, šest moških in štirje otroci, so sporočili iz Visokega komisariata ZN-ja za begunce (UNHCR). Kot je pojasnil regionalni odposlanec UNHCR-ja Vincent Cochetel, bodo premeščeni begunci bivali v varni hiši v prestolnici Nigra Niamey. Cochetel je tudi druge države pozval k vzpostavitvi varnih hiš.

"Te evakuacije so lahko zgolj del širših prizadevanj za urejanje kompleksnega gibanja migrantov in beguncev, ki se odpravijo na nevarno pot prek Sahare in Sredozemskega morja," je v izjavi na spletni strani UNHCR-ja zapisal Cochetel.

Skupno potrebnih 277.000 nastanitev
To je prva tovrstna premestitev iz kaotične Libije, ki je postala glavna izhodiščna točka za afriške prebežnike za pot proti Evropi. Humanitarne skupine predvidevajo, da je v Alžiriji, Burkina Fasu, Kamerunu, Čadu, Džibutiju, Egiptu, Etiopiji, Keniji, Libiji, Maliju, Mavretaniji, Maroku, Nigru, Sudanu in Tuniziji skupno potrebnih 277.000 nastanitev za prebežnike, poroča južnoafriški News24.

UNHCR je septembra pozval k nujni vzpostavitvi 40.000 mest za prebežnike v naštetih državah. Letos jim je uspelo zagotoviti še 6.700 mest. Francija se je oktobra zavezala, da bo v Čadu in Nigru odprla nastanitvene centre, v katerih bodo izvajali identifikacije ljudi, ki bi jim lahko dodelili azil v Franciji.