Begunska kriza
(7)
Prebežniki v Šidu so se zatekli v poslopje zapuščene tovarne. Foto: Reuters

Dodaj v

Srbska policija v Šidu odstranila prebežnike

Večinoma družine z majhnimi otroki
27. december 2017 ob 12:39
Šid - MMC RTV SLO, STA

Srbski policisti so odstranili okoli 150 prebežnikov, ki so v Šidu na meji med Srbijo in Hrvaško protestirali od ponedeljka zvečer.

Pri tem ni bilo incidentov ali nasilja. Prebežnike je policija z avtobusi odpeljala neznano kam, a najverjetneje v enega od bližnjih sprejemnih centrov, je sporočila organizacija No name kitchen.

Večinoma je šlo za družine z majhnimi otroki, med katerimi številne že dve leti živijo v srbskih begunskih centrih.

Po zaprtju balkanske migrantske poti na začetku lanskega leta so v Srbiji obtičali številni prebežniki. Po najnovejših podatkih jih je tam še okoli 4.500, na začetku leta pa jih je bilo skoraj dvakrat toliko.

Hrvaška in Madžarska kršita pravila?
Srbsko združenje za pomoč prebežnikom je medtem sporočilo, da Hrvaška in Madžarska v Srbijo vsak dan nezakonito vrneta več deset prebežnikov ter s tem kršita tako dvostranske sporazume kot mednarodne pogodbe in evropska pravila.

Kot je dejal direktor srbskega centra za zaščito in pomoč prosilcem za azil Radoš Đurović, iz Hrvaške v Srbijo vrnejo vsak dan najmanj 30 ljudi, iz Madžarske pa prebežnike dobesedno porivajo nazaj v Srbijo skozi ograje pri mejnih prehodih Kelebija in Horgoš.

Po podatkih centra so letos iz Hrvaške v Srbijo nezakonito deportirali več kot 500, iz Madžarske pa več kot tisoč prebežnikov iz Afganistana, Pakistana, Iraka in Sirije.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
wta
# 27.12.2017 ob 15:02
Kako lahko nezakonito vrneš nezakonitega migranta?
Pepe
# 27.12.2017 ob 13:56
"Večinoma je šlo za družine z majhnimi otroki" - Joj, a vi novinarji res nimate kančka sramu to napisat? Saj smo videli fotografije, nam ni treba lagat. 95% moški med 20 in 40 let. Ni mi jasno čemu tako zavajanje javnosti?!
astro
# 27.12.2017 ob 13:25
Zakaj ti ljudje ne zaprosijo za azil v Srbiji? Streha nad glavo, hrana in higiena - to so osnovni pogoji, dokler si ne najdejo dela ali se vrnejo domov.
guverner
# 27.12.2017 ob 13:10
A bi bili na MMC mogoče tako prijazni in nam, neukim forumašem, razložili, kaj za vraga pomeni to ''nezakonito'' vračanje teh (de facto) nezakonitih migrantov?
Tetameta
# 27.12.2017 ob 14:54
Večinoma je šlo za družine z majhnimi otroki
ja, nedvomno..tako kot še vedno do sedaj...
KajtiMar
# 27.12.2017 ob 21:58
svyatoslav@ a Srbi naj bi jih vračali Madžarom in Hrvatom? vračajo naj jih Makedoniji oni pa Grčiji itd.

so prišli iz Hrvaške v Srbijo ???
svyatoslav
# 27.12.2017 ob 18:07
Poskusni balon za srbske oblasti.
Če jih Srbi ne bodo vračali Madžarom in Hrvatom, jih v naslednjih dneh utegnejo dobiti na tisoče iz cele Zahodne Evrope.
Verjetno imajo atlantistične oblasti v Beogradu sklenjen tajni sporazum o naseljevanju migrantov v opustele dele Srbije.
Kazalo