2TDK bo sum storitve prekrška naznanil tudi Državni revizijski komisiji. Foto: BoBo
2TDK bo sum storitve prekrška naznanil tudi Državni revizijski komisiji. Foto: BoBo

2TDK je naznanitev suma storitve kaznivega dejanja podal, ker so ob odločanju o oddaji naročila zaznali dejstva, ki izkazujejo sum, da so bile podane nepravilnosti in neskladnosti. Ob tem so na 2TDK poudarili, da so bili naznanitev dolžni podati.

Tarča: 2 TDK

Pri razpisu za most čez Glinščico je bila sporna višina zidu, ki ga je Markomark Nival zgradil v Pesnici. Zid naj bi bil prenizek, saj ni dosegel osmih metrov, kot so trdili v podjetju. Predstavnik konzorcija družb Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel Aleksander Schara pa trdi, da je v Pesnici gradil osem metrov visok podporni zid in ima za to vso dokumentacijo. Res je v gradbenem dnevniku napisano, da je zid višji od osmih metrov, podpisal pa ga je tudi glavni gradbeni nadzornik.

"Vsebine kazenske ovadbe ne poznamo, zato jo težko komentiramo. Odločno pa zavračamo obtožbe o ponarejeni referenci," je zapisal. Kot je dodal, jim 2TDK dokumentov, na podlagi katerih so sprejeli svojo odločitev o referenci in posledično vložili kazensko ovadbo, kljub pozivu še vedno ne želi pokazati.

"Celotno dokumentacijo, s katero v konzorciju razpolagamo in ki dokazuje, da je višina kamnito-betonskega zidu v Pesnici nad osem metrov v dolžini nad 50 metrov, bomo z veseljem predali policiji," je še poudaril Schara in dodal, da bodo tudi sami razmislili o kazenskem pregonu.
"Razmislili bodo o kazenskem pregonu oseb, za katere obstaja sum, da so zaradi cilja doseči razveljavitev odločitve o izidu javnega naročila gradnje mostu čez dolino Glinščico, priredile projektno dokumentacijo o izgradnji kamnito-betonskega zidu v Pesnici," je zapisal.

Kazenska ovadba pri drugem tiru

"Zid ni višji od šestih metrov"

Kot je poročala Televizija Slovenija, glavni nadzornik gradnje Metod Kranjc zagotavlja, da zid ni višji od šestih metrov, čeprav je iz reference, ki jih v razpisu navaja konzorcij Markomark Nival, dejansko razvidno, da je zid v Pesnici višji od osmih metrov. Dokument je podpisal tudi nadzornik Krajnc, ki pa je za Televizijo Slovenija dejal, da zid nikakor ni visok osem metrov, kot je bilo zahtevano. Na vprašanje, zakaj je potem podpisal gradbeni dnevnik, Kranjc odgovarja, da je bil očitno premalo pozoren.

V 2TDK-ju si medtem prizadevajo za čimprejšnjo razjasnitev vseh dejstev glede omenjenega javnega naročila, zato so kriminalistom predali vso razpoložljivo dokumentacijo, so zapisali v sporočilu za javnost. Poleg naznanitve suma storitve kaznivega dejanja nameravajo v 2TDK-ju Državni revizijski komisiji naznaniti tudi sum storitve prekrška in predlagati uvedbo postopka o prekršku zoper ponudnika, so poudarili.

Na 2TDK-ju pripravljajo tudi odgovor na zahtevek za revizijo zoper odločitev o izidu omenjenega javnega naročila, ki ga morajo oddati do 2. septembra. "Navedemo lahko, da bomo na vse navedbe vlagatelja zahtevka za revizijo argumentirano odgovorili, pri čemer smo prepričani, da bo naša odločitev prestala vse nadaljnje postopke," so zapisali. Zahtevek za revizijo postopka so podali v konzorciju podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel, pri čemer so družbi 2TDK med drugim očitali, da odločitve o izidu javnega naročila niso obrazložili.

Do dokončne odločitve revizijske komisije postopek javnega naročila ni pravnomočno končan, zato ga na 2TDK-ju ne želijo in niti ne morejo komentirati, so dodali. Ocenjujejo pa, da se z načinom poteka razprave v javnosti "nedopustno izvaja pritisk tako na odločitve naročnika kot tudi pristojnih državnih organov, zlasti Državne revizijske komisije, kar pa ni skladno z interesom javnosti".

Uprava družbe 2TDK je razpis za galerijo Glinščica razveljavila 7. avgusta. Kot je tedaj pojasnil prvi mož 2TDK-ja Dušan Zorko, se je pokazalo, "da tisti, ki je bil najcenejši, ni bil najboljši, ker je domnevno ponaredil referenco". Že tedaj je poudaril, da mora "zadevo razčistiti pravna stroka".

Dodatni zapleti pri spornem postopku izbire izvajalca na delu drugega tira