Vse kaže, da bo razpisno dokumentacijo za gradnjo železniškega viadukta čez dolino Glinščice prečesala policija. Gre za le 170 metrov dolg odsek 27-kilometrske proge drugega tira med Divačo in Koprom, pa smo že na pragu prve preiskave.

Projektna družba 2TDK bo jutri na Nacionalni preiskovalni urad (NPU) najverjetneje podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja referenc pri razpisu za premostitev doline Glinščice na progi drugega tira – neuradno zoper tretjo osebo, je za TV Slovenija poročal Rok Šuligoj.

Sum ponarejanja referenc v roke policije

Če je bil generalni direktor Dušan Zorko na začetku meseca zelo jasen – dejal je, da je izbrani ponudnik najverjetneje ponaredil referenco, bo zdaj, kot kaže, ugotavljanje, kdo je ponaredil referenco, prepustil policiji.

Kot je znano, je družba 2TDK razpis razveljavila zaradi razpisne napake v Excelovem dokumentu in Kolektorjevih pozivov o neustreznosti referenc izbranega najcenejšega ponudnika konzorcija Markomark Nival.

Spomnimo, gre za podporni zid v Pesnici, ki naj ne bi bil zgrajen tako, kot je opisano v njihovih referencah. Markomark Nival je zato na 2TDK že podal zahtevek za revizijo razpisa. Ob predvideni ceni izgradnje drugega tira 1,2 milijarde evrov je ta razpis ocenjen le na 10 milijonov evrov.

Podjetje 2TDK namerava zaradi suma ponareditve referenc vložiti kazensko ovadbo. Foto: BoBo
Podjetje 2TDK namerava zaradi suma ponareditve referenc vložiti kazensko ovadbo. Foto: BoBo

Kot so naši televizijski kolegi neuradno še izvedeli, pa naj bi se na 2TDK pred dnevi že oglasila policija prav zaradi medijskega poročanja in napovedi generalnega direktorja Zorka o sumu ponarejene reference.