Parlamentarna mandatno-volilna komisija je o imuniteti Anderliču odločala decembra lani, vendar mu je ni podelila. Foto: MMC RTV SLO
Parlamentarna mandatno-volilna komisija je o imuniteti Anderliču odločala decembra lani, vendar mu je ni podelila. Foto: MMC RTV SLO

Postopek zoper Anderliča je avgusta 2007 sprožila prejšnja vlada oziroma ministrstvo za obrambo. Poslanec LDS-a je namreč na novinarski konferenci javnosti razkril, da je ministrstvo za obrambo leta 2006 kupilo napravo za prisluhe, in opozoril, da ta nakup ni bil naveden v poročilih o nabavah za leto 2006, ki jih je ministrstvo pripravilo za matični odbor državnega zbora.

S tem pa naj bi Anderlič javno razkril vsebino dokumenta ministrstva, označenega s stopnjo tajnosti, in s tem protipravno razkril tajne podatke. MORS mu je očital, da je z izjavo povzročil škodo pri zagotavljanju varnosti nacionalnega obrambnega sistema.

Dokument ima še vedno oznako interno
Zdaj se je začelo sojenje na kazenskem oddelku ljubljanskega okrajnega sodišča, državna tožilka Mojca Gruden pa je še pred začetkom glavne obravnave predlagala izločitev javnosti. Dokument, ki ga je leta 2007 omenjal Anderlič, ima namreč še vedno oznako interno.

Sodnica Alja Kratovac Prokopović bo o tem še odločila, sojenje pa bo do takrat potekalo za zaprtimi vrati. Anderličev zagovornik Miha Kozinc zato po koncu današnje obravnave ni mogel dajati nobenih pojasnil, Anderlič pa je pred današnjim narokom dejal, da pričakuje pošteno sojenje in zavrnitev obtožb proti njemu. Še vedno je prepričan, da s svojimi izjavami ni izdal uradne tajnosti.