Policisti so maja v okviru akcije Balkanski bojevnik aretirali 14 ljudi, ki jih sumijo trgovanja z mamili in posedovanja orožja. Foto: MMC RTV SLO
Policisti so maja v okviru akcije Balkanski bojevnik aretirali 14 ljudi, ki jih sumijo trgovanja z mamili in posedovanja orožja. Foto: MMC RTV SLO
Darko Šarić
Darko Šarić, vodja kartela, je že leto dni na begu. Foto: MMC RTV SLO

Akcija Balkanski bojevnik je na slovenskih tleh stekla 25. maja, ko so prijeli Dragana Tosića, ki naj bi vodil slovenski del narkokartela 'kokainskega kralja' Darka Šarića. Poleg Tosića so prostost odvzeli še trinajsterici njegovih domnevnih pomagačev. Pridržali so jih zaradi trgovanja z mamili in posedovanja orožja.

Po zaslišanjih je devet osumljencev končalo v priporu, za tri je sodišče odredilo hišni pripor, dva pa so izpustili. Po izteku enomesečnega pripora je bil ta podaljšan dvakrat, najprej za dva, nato pa še za tri mesece.

Čas za vložitev obtožnic se izteka
Preiskava je začela formalno teči junija, najdaljši mogoči rok za pripravo pa je po slovenski zakonodaji pol leta, kar pomeni, da se ta rok izteče 25. novembra. Tožilstvo se mora do tega datuma odločiti, ali bo obtožnice vložilo ali ne.

Menegalija: V zadnji akciji aretacij v Sloveniji ni bilo
Balkanski bojevnik je sicer skupna akcija italijanske, srbske in slovenske policije. Preiskovalci so sporočilo, da so prav danes (v torek) razbili mednarodno združbo, ki se je ukvarjala s trgovanjem z mamili in aretirali 79 ljudi. Aretacije so potrdili v Italiji, Srbiji in Črni gori, medtem ko je Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave zanikal, da bi koga aretirali tudi v Sloveniji.

Vsi aretirani naj bi bili povezani s srbskim kokainskim kraljem Darkom Šaričem, po besedah italijanskega tožilca Piera Grassa pa je policiji uspelo razbiti kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem kokaina v Italijo. Grasso je dejal, da se jim je na tržišče z mamili na območju Milana (kjer sicer prevladuje južnoitalijanska mafijska združba Ndragheta) uspelo prebiti s konkurenčnimi cenami in dobro logistiko.

'Kokainski kralj' še na begu
Kljub 105 izdanim tiralicam in številnim aretacijam pa preiskovalcem še ni uspelo aretirati 'kralja' Darka Šariča, ki je že leto dni na begu. V okviru akcije so v Italiji zasegli 3,5 tone kokaina.