Banka Slovenije toži državo. Foto: BoBo
Banka Slovenije toži državo. Foto: BoBo
Banka Slovenije bo tožila državo

Po poročanju Reporterja je Banka Slovenije tožbo vložila sredi preteklega tedna, potem ko je okrožno sodišče 30. junija Banki Slovenije naložilo, da mora parlamentarni preiskovalni komisiji, ki preiskuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, izročiti zapisnike sej ožjega kolegija guvernerja.

V Banki Slovenije pričakujejo, da bo upravno sodišče zdaj komisiji, ki jo vodi poslanec SDS-a Anže Logar, naložilo, da v treh dneh vrne zapisnike in da morebitne kopije uniči. Prav tako zahtevajo, da sodišče članom komisije "prepove pregledovati, obravnavati, reproducirati ali kako drugače uporabljati zapisnike sej ožjega kolegija guvernerja Banke Slovenije".

Kot navajajo, zapisniki kolegijev guvernerja vsebujejo tudi podatke Evropske centralne banke (ECB), za katere veljajo posebna pravila zaupnosti. Tak primer je seja iz 10. decembra 2012, na kateri je kolegij razpravljal o nujni likvidnostni pomoči in postopkih odobritve pomoči pri ECB-ju. ECB pa na ozemlju EU-ja uživa privilegije in imuniteto, zato so tudi njegovi arhivi nedotakljivi.

Logar presenečen nad obravnavo
Logar je danes za TV Slovenija izrazil presenečenje, "da je upravno sodišče vzelo v obravnavo in da ni že v začetku zavrglo tega postopka". Po Logarjevem mnenju Banka Slovenije očitno išče načine, kako bi ovirala parlamentarno komisijo.

Preiskovalna komisija se mora o tožbi izreči do torka. DZ je komisijo, ki jo vodi Logar, ustanovil lani spomladi, prva zaslišanja prič pa je začela marca letos. Pri tem išče odgovornost nosilcev javnih funkcij v postopku sanacije bank.

ECB najel odvetnike
V ECB-ju pa so za TV Slovenija potrdili, da so zaradi preiskave specializiranega državnega tožilstva zoper guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca ter preostale vodilne in odgovorne v vrhu Banke Slovenije najeli znano odvetniško pisarno Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji. V ECB-ju pri tem niso želeli podrobneje pojasniti, koliko jih bodo stali slovenski odvetniki in zakaj jih pravzaprav najemajo, saj v tej konkretni preiskavi tožilstvo in kriminalisti preiskujejo vodstvo Banke Slovenije in ne ECB-ja, je še poročala TV Slovenija.

Banka Slovenije bo tožila državo