Za Šobo je bila razpisana mednarodna tiralica, na podlagi katere so ga v Kanadi prijeli. Foto: www.policija.si
Za Šobo je bila razpisana mednarodna tiralica, na podlagi katere so ga v Kanadi prijeli. Foto: www.policija.si

Nekdanjemu državnemu sekretarju Borisu Šuštarju, Šobi in še šestim drugim so sodili zaradi zlorabe položaja, vendar so njegov postopek pozneje izločili in mu bodo sodili ločeno.

"Službena pot in prijetje v Kanadi"
Šobo so izsledili in prijeli v Kanadi, kamor je leta 2005 odšel na službeno pot, s katere se ni več vrnil. Na podlagi tiralice so ga leta 2007 prijeli kanadski policisti in po treh mesecih izpustili. Znova so ga prijeli dve leti pozneje.

Pristojno sodišče v Kanadi in njihovo pravosodno ministrstvo sta dovolili izročitev Šobe Sloveniji, ki se je želel izročitvi izogniti s pritožbami. Slovensko ministrstvo za pravosodje je 15. julija letos prejelo odločbo od kanadskih kolegov, s katero so omogočili predajo Šobe Sloveniji. Zaradi kanadskih zakonov je bilo izročitev treba doseči do 28. avgusta, ker pa je šlo za izročitev, in ne za deportacijo, so ga v Kanadi prevzeli slovenski policisti.

Sojenja končana
Šuštarja, ki je prav tako pobegnil v Kanado, so kanadčani prijeli in predali Sloveniji že leta 2007. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so ga obsodili v njegovi odsotnosti. Dobil je šestletno zaporno kazen. Leto in pol je v istem primeru dobil Stanislav Droljc, drugi obtoženi so dobili različne pogojne kazni s preizkusno dobo treh let. Aleksandra Hatlaka in Roberta Černeta pa je sodišče oprostilo.