Šiška je prvostopenjsko sodiče obsodilo na osem mesecev zapora in hkrati odredilo prekinitev pripora, v katerem je bil vodja Štajerske varde dobrih šest mesecev. Foto: BoBo
Šiška je prvostopenjsko sodiče obsodilo na osem mesecev zapora in hkrati odredilo prekinitev pripora, v katerem je bil vodja Štajerske varde dobrih šest mesecev. Foto: BoBo

Po odločitvi sodišča na prvi stopnji sta Andrej Šiško in Matej Lesjak kriva, Šiško je prejel osem mesecev zaporne kazni, Lesjak pa pogojno kazen treh mesecev. Gre za prvi primer obsodbe kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v Sloveniji, sodba pa še ni pravnomočna.

Šiško bi rad sodeloval s policijo in vojsko

Šiška je po prihodu iz pripora pred sodiščem pričakalo nekaj deset njegovih privržencev, ki so sicer v polni sodni dvorani spremljali tudi izrek sodbe. Šiško je po sodbi dejal, da ga ta sploh ne zanima ter da je očitno sodišče priznalo ustanovitev dežele Štajerske. "Pomembno je, da sem na svobodi in lahko govorim. Čeprav bom odslej pri vsaki besedi, ki jo bom izrekel, vedno najprej povedal, da nikogar k ničemer ne pozivam in nikogar k ničemur ne ščuvam. Kaj pa kdo razume, pa je druga stvar. Jaz govorim slovensko, očitno pa imata tožilec in sodnica težave z razumevanjem," je dejal in v nadaljevanju izpostavil, da je prav nerazumevanje slovenskega jezika znak, da smo Slovenci dejansko ogroženi, na kar ves čas opozarja. "Zato imamo pravico, da se branimo," je še vedno prepričan Šiško.

V naslednjih dneh namerava sestaviti pismo, ki ga bo naslovil na premierja Marjana Šarca, nato pa pričakuje, da bi v kratkem organizirali sestanek z njim in obrambnim ter notranjim ministrom, s katerimi bi se dogovorili za sodelovanje s policijo in vojsko. O tem, naj bi tudi sicer govoril ves čas, a so se ga očitno ustrašili. Po njegovem gre pri obrambi za temeljno človekovo pravico, na čemer temelji tudi slovenska ustava, zato sam ni mogel nikakor rušiti ustavnega reda in je obsodilna sodba povsem nesmiselna, je prepričan Šiško

Po šestih mesecih spet na prostosti

Sodnica Vanja Verdel Kokol je po izreku sodbe za 49-letnega Šiška odredila izpustitev iz pripora, v katerem je bil več kot šest mesecev. Sodnica je v obrazložitvi sodbe izpostavila, da je Šiško s svojimi ravnanji šel predaleč. Kot je dejala, se lahko iz zgodovine naučimo, da takšnih dejanj ni za podcenjevati. Da je šlo za provokacijo oziroma predstavo za javnost, kot sta v zagovoru trdila obdolžena, se je po njenih besedah pojavilo šele po začetku kazenskega pregona. "Demokratično urejena družba ni nekaj samoumevnega, nekaj česar ni mogoče ogroziti. Zato je treba jasno postaviti meje, da se njeni temelji ne spodkopljejo," je poudarila.

Tožilec Tilen Ivič je bil z obsodilno sodbo zadovoljen, saj je sodišče v ravnanju obeh obtoženih zaznalo vse znake očitanih kaznivih dejanj, kar dokazujejo že od začetka postopka. S tem je bil po njegovem mnenju dan tudi pomemben signal za v prihodnje, da se takšna in podobna kazniva dejanja nikakor ne bodo tolerirala v demokratični družbi. "Glede morebitne pritožbe se bomo odločili po prejemu pisne sodbe, verjetno pa se bomo zoper višino sankcije pritožili," je napovedal Ivič, ki je sicer predlagal višje kazni - za Šiška leto in štiri mesece zapora, za Lesjaka pa osem mesecev pogojne kazni. Ivič je še dodal, da je sodbi najpomembnejšo noto dal postroj Štajerske varde septembra lani v Apačah, ki je prikazal pravi namen celotnega ravnanja obtoženega v predhodnem obdobju.

Šiško na okrožnem sodišču v Mariboru. Foto: BoBo
Šiško na okrožnem sodišču v Mariboru. Foto: BoBo

Šiškova zagovornica: Take diktature ne trajajo dolgo

Za Šiškovo zagovornico Lucijo Šikovec Ušaj je obsodilna sodba in višina kazni skoraj povsem pričakovana, saj je skoraj v celoti v roku trajanja pripora, s čimer bi se država izognila plačilu odškodnine. Napovedala je pritožbo, čeprav po njenem mnenju ne gre več za Šiška, ki je svoje odsedel in mu v zapor najverjetneje ne bo več treba, pač pa za pravne standarde. "Enkrat je res treba povedati, ali lahko v tej državi govoriš in imaš svobodo izražanja ali ne. Če bodo povedali, da je nimamo, se bomo morali tega pač držati. Ampak take diktature ponavadi ne trajajo dolgo. Res pa je, da gre Evropa v tej smeri omejevanja svobode govora in je očitno tudi sodnica zajahala ta val," je dejala Šikovec Ušajeva.

Cerar: Obsodbo Šiška štejem za uspeh pravne države

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar je obsodbo Šiška na osem mesecev zapora zaradi ščuvanja proti ustavni ureditvi označil za uspeh pravne države. Cerar je bil namreč v videoposnetkih na družabnih omrežjih takrat še v vlogi predsednika vlade deležen hudih kritik Šiška. Kot je dejal ob robu zasedanja skupnega odbora Slovenija - Koroška, morajo tako nevarna, ekstremna dejanja, ki lahko povzročijo hude posledice in na nek način spodkopavajo pravni red, doživeti ustrezen pravni epilog. "Verjamem, da je bila odločitev sprejeta v pravi smeri," je dejal.

Tožilstvo je prvoobtoženemu Šišku, ki je bil od septembra lani v priporu, očitalo ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve zaradi vrste ravnanj, od grožnje takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve dežele Štajerske in nato še obrambne skupine te dežele ‒ Štajerske varde septembra lani. Matej Lesjak pa je bil obtožen pomoči pri tem početju, ker je snemal septembrski postroj Štajerske varde v Apačah in posnetke posredoval medijem. Prav ti posnetki so nato privedli do aretacije nekdanjega predsedniškega in županskega kandidata Šiška in do sojenja. Postroj je bil po njunih trditvah namenjen predvsem vzbujanju zanimanja medijev. Za ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve je sicer zagrožena kazen do pet let zapora, sodne prakse na tem področju pa v Sloveniji doslej še ni bilo.

Šiško obsojen na osem mesecev zapora