Karl Jošt je umrl pred koncem sojenja. Očitali so mu, da naj bi spolno zlorabil 16 deklic. Foto: EPA
Karl Jošt je umrl pred koncem sojenja. Očitali so mu, da naj bi spolno zlorabil 16 deklic. Foto: EPA

Sodišče bo tako moralo o primeru odločati znova. V razveljavljeni sodbi je sodišče danes 29-letni ženski zaradi spolnih zlorab prisodilo 50 tisoč evrov odškodnine, ki bi jih moral plačati RKC. Da je sodba razveljavljena, je časopisu Dnevnik potrdil Rok Čeferin, ki zastopa žrtev. Čeferin na željo svoje stranke razen tega, da je sojenje zaradi občutljivosti teme ves čas potekalo za zaprtimi vrati, več ni razkril, še poroča Dnevnik.

Kot je znano, je bil artiški župnik Karl Jošt leta 2006 osumljen kar 16 spolnih zlorab otrok, zato je proti njemu potekal proces na krškem sodišču. A njegove domnevne žrtve zadoščenja niso dočakale, saj Jošt pred koncem procesa umrl. Ena izmed žrtev, ki je bila tudi glavna priča tožilstva, se je zato odločila za tožbo, ki jo je njen odvetnik naslovil na celjsko škofijo, mariborsko nadškofijo in župnijo Artiče. Tožba je temeljila na prepričanju, da je delodajalec objektivno odgovoren za ravnanje svojih delavcev.

Predstavniki RKC-ja so očitke zavračali s tem, da umrlemu nikoli niso dokazali krivde (proces je bil po njegovi smrti prekinjen), kar je pogoj za odškodninsko tožbo in da Jošt domnevnih kaznivih dejanj ni storil kot duhovnik. Sodišče pa je pritrdilo tožnici in ji prisodilo 50 tisoč evrov odškodnine zaradi duševnih in zdravstvenih težav, ki jih je imela zaradi zlorabe.

Tožnica je tožbo vložila leta 2007, do začetka sojenja pa so pretekla še tri leta. Ker je višje sodišče sodbo razveljavilo, bo moralo okrožno o vsej zadevi odločati znova.

Po pisanju Dnevnika se slovenski RKC sicer spoprijema z več tožbami zaradi domnevnih spolnih zlorab. Za odškodninsko tožbo naj bi se tako odločile tudi žrtve ormoškega župnika Albina Žnidaršiča, ki zaradi zlorab treh dečkov prestaja petinpolletno zaporno kazen.