Vsi obtoženi so na drugo obravnavo prišli molče, brez dajanja izjav. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vsi obtoženi so na drugo obravnavo prišli molče, brez dajanja izjav. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Čista lopata
V zadevi Čista lopata je osem oseb obtoženih sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče
Na čigavo stran se bodo nagnila tehtnica Pravice? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sojenje v primeru Čista lopata

Tožilka je v začetnem govoru zanikala trditve obrambe, da so bile zgolj informacije, ki jih je nemški policiji posredoval tajni sodelavc, podlaga za izdajo odredbe o uvedbi prisluškovanja, saj da so bili že v predkazenskem postopku zbrani številni dokazi zoper Ivana Zidarja (SCT), da je zlorabljal svoj položaj in posloval prek slamnatih podjetij. Odvetniki so obrambo namreč zasnovali na tem, da je bilo prisluškovanje Zidarju nezakonito, na podlagi česar so potem prisluškovali tudi drugim. Če jim uspe dokazati, da so bili odrejeni ukrepi nezakoniti, so bili nezakoniti tudi prisluhi drugim obtožencem, in tako pade celoten primer.

Razkritje imen tajnih sodelavcev?
"Zgrožen sem nad lahkomiselnostjo sodišča, da je razkrilo ime človeka, ki je povedal, da se čuti ogroženega in je še vedno registriran ko tajni sodelavec nemške in slovenske policije. Tožilstvo očitno preganja tiste, ki bi jih morali ščititi, in ščiti tiste, ki so dokaze pridobili na nezakonit način," trdi Penko. Drugi zagovornik Aleksander Čeferin k temu dodaja, da se z navajanjem imena na tajnega sodelavca izvaja pritisk. "Kdo bo odgovarjal, če se mu kaj zgodi," se sprašuje. Zagovornik Dušana Črnigoja (Primorje) Gorazd Fišer je zato predlagal, da se od vseh navzočih zahteva ohranitev tajnosti identitete. Predsednica senata Vesna Podjed mu je pritrdila.

Sporna telefonska številka
Fišer pa bi bil "zelo presenečen", če bo tožilstvo predstavilo kak dokument, v katerem bi se pojavila Zidarjeva telefonska številka - kar je bila tudi podlaga za prisluškovanje. Še več, sploh ni bilo dokazano, da je Zidar na spornih srečanjih uporabljal mobilni telefon, Žibertov zagovornik pojasnjuje vidik spornega pridobivanja dokazov. Zagovornik Ivana Zidarja (SCT) Boštjan Penko je dejal, da je v časih, ko je bil še tožilec, v zvezi s primerom Zidar prejel le eno ovadbo in jo predal policiji, sama ovadba pa da se ni nanašala na primer, ki ga zastopa - v odgovor trditvam tožilke, da je zaradi tega "okužen".
Dokazi pridobljeni na podlagi izsiljevanja?
Zidarjevi zagovorniki trdijo, da so bili dokazi zoper Zidarja pridobljeni na podlagi izsiljevanja kriminalista Roberta Slodeja. Tega bodo v ponedeljek, 22. novembra, zaslišali tudi policisti, ki je želel preganjati Zidarja, a za to ni imel dokazov. Zato je stopil v stik s tajnim policijskim sodelavcem. Temu pa naj bi povedal namišljeno zgodbo o Zidarjevih kriminalnih dejanjih, on pa naj bi jo posredoval nemškemu kolegu. Nemška policija naj bi nato zadevo posredovala slovenski. Ta je sprožila postopek, ki je bil tudi podlaga za izdajo sodne odredbe o telefonskem prisluškovanju Zidarju.
Prva obravnava konec oktobra je bila po zahtevi po izločitvi senata in tožilke prekinjena. Zagovorniki obtoženih - Ivana Zidarja, Hilde Tovšak, Dušana Črnigoja, Tomaža Žiberta, Ivana Demšarja, Boruta Farčnika, Srečka Gabriča in Ivana Krofliča - so že pred branjem obtožnice zahtevali tudi izločitev dokazov. Odločitev tožilstva glede tožilke Bojane Podgorelec je sodišče prejelo, sodnica je zavrnila zahtevo za njeno izločitev iz postopka. Predsednica sodišča se z odločitvijo tožilstva navadno le seznani.

Dogovarjanje, da bi vsi imeli korist?
Spomnimo. Zidar (SCT) in Črnigoj (Primorje) naj bi se dogovarjala o tem, kako izkoristiti ugodno poslovno priložnost, ki se je obetala v povezavi z gradnjo novega letališkega stolpa na letališču Jožeta Pučnika. Zidar naj bi se o tem posvetoval tudi s svojim podrejenim, nato pa naj bi se s Črnigojem dogovarjala o primerni nagradi za Žiberta, zaposlenega na Kontroli zračnega prometa. Ta naj bi zahteval, da se kot podizvajalec pri gradnji stolpa zaposli njegov svak, ki naj bi tako dobil posel, povezan z električnimi napeljavami. V zameno naj bi Žibert obljubil, da bo strokovna komisija naročniku javnega naročila gradnje stolpa kot najugodnejšega ponudnika svetovala partnerstvo SCT-ja in Primorja. Hkrati naj bi Žibert, v zameno za denar, enako obljubil tudi Vegradu in Tovšakovi.

Osmerica: gradbeni baroni in njihovi pomagači

Poleg omenjene, najbolj izpostavljene trojice, nekdanje prve upravnice Vegrada Hilde Tovšak, prvega moža SCT-ja Ivana Zidarja in predsednika uprave Primorja Dušana Črnigoja, bodo pred sodnike stopili tudi Tomaž Žibert, Ivan Demšar (vodja projektov na SCT-ju), Borut Farčnik (domnevni posrednik Tomaža Žiberta), Srečko Gabrič (domnevni pomočnik Hilde Tovšak) in Ivan Kroflič (vodja Vegradovega inženiringa).

Skoraj dve leti po aretacijah začetek sojenja
Osmerico so aretirali 12. februarja 2008, obtožnica pa je bila vložena 20. februarja istega leta. Po številnih ugovorih je obtožnica, ki osmerico bremeni neupravičenega sprejemanja in dajanja daril ter pomoči pri omenjenih kaznivih dejanjih, postala pravnomočna. Če bodo ugotovili, da so krivi, obtožencem, ker so obtoženi po starem kazenskem zakoniku, grozi denarna kazen ali do tri leta zapora.

Schaffner zaposlen na policiji na zgornjem Bavarskem
TV Dnevnik je med tem poročal, da so na nemški policiji potrdili, da je Gerhard Schaffner zaposlen na policiji na zgornjem Bavarskem. Dogodkov, v katere naj bi bil vpleten, ne želijo komentirati. Prav tako ne želijo komentirati pravnega postopka, ki poteka v Sloveniji, zaradi česar so tudi zavrnili morebiten intervju. Kot so še dodali, pogosto sodelujejo s policijo iz drugih držav, med drugim tudi s slovensko.

Schaffner naj bi slovenskemu kriminalistu Robertu Slodeju po telefaksu poslal obvestilo, da se je srečal z informatorjem, ki trdi, da "Ivan Zidar izvršuje kazniva dejanja s področja gospodarstva", in mu razkril tudi telefonsko številko, ki naj bi jo Zidar uporabljal.

Sojenje v primeru Čista lopata