Ivan Zidar je na zadnje sojenje prišel v spremstvu medicinske pomoči. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Zidar je na zadnje sojenje prišel v spremstvu medicinske pomoči. Foto: MMC RTV SLO

Tožilka je predlagala poslušanje vseh prisluhov, navedenih v obtožnici, in še štirih drugih, ki v njej niso navedeni. Obramba se do predvajanih prisluhov ne želi opredeljevati, ker zastopa stališče, da so bili pridobljeni protizakonito.

Sojenje se je sicer začelo v okrnjeni zasedbi, saj so manjkali Hilda Tovšak, Ivan Zidar in Ivan Kroflič. Tovšakovo in Krofliča naj bi zadržal zastoj na štajerski avtocesti.

Prvi mož SCT-ja Ivan Zidar je tako izločen iz postopka, njegov zagovornik Boštjan Penko pa je obravnavo zapustil. Zidar je bil po Penkovih besedah pred dvema tednoma znova operiran in bo moral na vnovično rehabilitacijo v zdravilišče. Sodnica je dodala, da je nevrološko kliniko tudi sama zaprosila za pojasnila o trajanju Zidarjevega zdravljenja, o nadaljnjih postopkih pa bo odločila po prejetju odgovora.

Zidar v bolnišnici - bil naj bi operiran
Sodnica Vesna Podjed je Zidarja zaradi odsotnosti iz zdravstvenih razlogov iz postopka začasno izločila že pred mesecem dni. V tem času je prebrala določene listinske dokaze, ki pa jih je Zidarju želela ponovno prebrati pred dvema tednoma, da bi postopek lahko ponovno združili in obtoženi osmerici sodili skupaj, a takrat Zidarja ni bilo na sojenje.

Zidarjeva navzočnost odvisna od "ugotovitev medicinske stroke"
Postopka tako niso mogli združiti, tudi danes se nadaljuje brez Zidarja, po napovedi zagovornikov najverjetneje z branjem listin. Kdaj bo Zidar spet sposoben udeležbe na sodišču, Penko še ne ve, kot pravi, je to odvisno od "ugotovitev medicinske stroke".

V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.