Delićeva je v članku razkrivala povezave člana lokalnega odbora podmladka stranke z neonacističnimi društvi. Foto: BoBo
Delićeva je v članku razkrivala povezave člana lokalnega odbora podmladka stranke z neonacističnimi društvi. Foto: BoBo
Selan
Selanu tožilstvo očita, da Delićeve ni kazensko ovadil. Foto: BoBo

Na okrajnem sodišču se je nadaljevalo sojenje zoper novinarko Anuško Delić in nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Sebastjana Selana z obravnavo dokaznih predlogov, ki sta jih predložila.

Delićeva je v svojo obrambo predložila številne kopije fotografij, objav na raznih spletnih straneh, posnetkov Facebookovih profilov in člankov, ki jih je dobila iz javno dostopnih virov, s katerimi je v svojih člankih dokazovala povezavo med Dejanom Prosenom s stranko SDS, z neonacistično skupino Blood & Honour ter s kulturnim društvom KTM Žiri.

Med drugim je predložila arhivske posnetke in vsebine tega, kar je bilo na spletu v povezavi z Blood & Honour in zdaj ni več dostopno, od koder je razvidna vloga Prosena v neonacistični skupini. Poleg njega je bil pomemben član Kristijan Podobnik, s psevdonimom Rezi, ki je bil moderator na spletnem forumu skupine.

Da bi dokazala vir svojih trditev v članku, da sta oba povezana s stranko SDS, je predložila fotografije iz časa kampanje pred parlamentarnimi volitvami 2011. Na njih sta oba s kandidatko SDS-a Ireno Tavčar. Ob tem pa je Prosen, kot ustanovitelj SDM Žiri tudi na številnih fotografijah na dogodkih SDS-a in obisku delegacije Slovenske demokratske mladine (SDM) v parlamentu.

Prosen je bil po navedbah Delićeve tudi med ustanovitelji kulturnega društva KTM Žiri. S posnetkov in fotografij Facebookovega profila ter spletnih strani društva je razvidno, da so pri komentarjih in forumih večkrat sodelovali člani neonacistične skupine. Prosen pa je tudi fotografiran z njimi.

Obtoženka je v svoj zagovor o lastnih virih sodišču predala tudi kopije člankov časnikov Guardian in Daily Telegraph. Iz njih je razvidno, da je Anders Behring Breivik, ki je leta 2011 izvedel napade na Norveškem, svoj manifest proti medkulturni Evropi poslal na 1.003 elektronske naslove. Seznam naslovnikov je bil po besedah Delićeve dostopen na spletu, med njimi pa je bilo tudi okoli šest Slovencev iz skupine Blood & Honour.

Selanova dokazila o odsotnosti
Selan je sodišču med dokaznimi listinami predložil sezname dnevnih odsotnosti zaradi službenih potovanj ali bolniške odsotnosti ali koriščenja viška delovnih ur v časovnem obdobju med decembrom 2011 in aprilom 2012, po objavi člankov Delićeve.

Glavna obravnava se bo nadaljevala 15. aprila, ko naj bi sledile zaključne besede tožilstva in obrambe. Okrožna državna tožilka Andreja Žvanut bo do takrat predvidoma nekoliko spremenila obtožnico.

Tožilstvo Delićevi očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov Sove, Selana pa obtožnica bremeni kaznivega dejanja opustitve ovadbe Delićeve.