Dušan Črnigoj in Ivan Zidar na sodišču. Foto: BoBo
Dušan Črnigoj in Ivan Zidar na sodišču. Foto: BoBo
Koper
Za temi zidovi bo padli gradbeniški menedžer preživel prihodnjih 14 mesecev. Foto: BoBo
Črnigoj za zapahi

Naša koprska dopisnica Eugenija Carl je nekdanjega prvega moža propadlega Primorja zaman čakala pred koprskimi zapori, saj jo je Črnigoj prehitel in se izognil kameri. V zapor je prišel že ob 6. uri zjutraj.

Posebne obravnave ne bo deležen. Ob prihodu je bil, kot vsi obsojenci, najprej za mesec dni poslan v t. i. sprejemno sobo. Ob sprejemu je opravil tudi zdravniški pregled.
Okrožno sodišče v Ljubljani je, kot je znano, potrdilo, da se mora Dušan Črnigoj zglasiti v koprskem zaporu na prestajanje 14-mesečne zaporne kazni. Črnigoj namreč ni zaprosil za odlog izvršitve kazni. Znano pa je, da se je pritožil na zavrnitev predloga o alternativnem prestajanju zaporne kazni z delom v splošno korist. Višje sodišče o pritožbi še ni odločilo.

V Kopru so pričakovali tudi nekdanjega prvega moža SCT-ja Ivana Zidarja, vendar je ta zaprosil za odlog izvršitve zaporne kazni. V postopku je tudi njegova prošnja za odobritev novega zdravniškega izvedenca, ki bi presodil njegovo sposobnost prestajanja zaporniške kazni. Obsojeni Ivan Zidar je "podal prošnjo za odlog izvršitve kazni, ki jo utemeljuje s slabim zdravstvenim stanjem". "Sodišče bo o njegovi prošnji odločilo po prejemu vseh relevantnih podatkov, obsojenec pa se do odločitve sodišča o njegovi prošnji ni dolžan zglasiti na prestajanje zaporne kazni," so na poizvedovanje Carlove odgovorili z ljubljanskega okrožnega sodišča.

V ženskem zaporu na Igu pa kazen v zadevi Čista lopata že prestaja nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak.

Zoper Dušana Črnigoja sicer na novogoriškem okrožnem sodišču poteka še sojenje zaradi domnevne zlorabe položaja in pridobitve protipravnih premoženjskih koristi pri nakupu in prodaji delnic družbe Stavbenik. Na sredinem naroku je tožilstvo zahtevalo, da celotno dokumentacijo pregleda nov sodni cenilec ekonomske stroke. Sodnik je zahtevi ugodil.

Sojenje se bo nadaljevalo na začetku septembra.

Demšar v hišnem zaporu
Prošnjo za odlog izvršitve kazni je podal tudi Srečko Gabrič, o njegovi prošnji pa še ni odločeno. Sodišče je pri presojanju prošenj za alternativno prestajanje zapornih kazni ugodilo le nekdanjemu komercialnemu vodji projektov v SCT-ju Ivanu Demšarju, ki bo kazen devetih mesecev zapora prestajal v hišnem zaporu, poroča STA.

Višje sodišče v Ljubljani je marca sicer nekoliko spremenilo sodbo prvostopenjskega sodišča v zadevi Čista lopata in zaradi napake tožilstva pri opredelitvi očitanih kaznivih dejanj za tri mesece znižalo zaporne kazni za Zidarja, Črnigoja in Demšarja. Potrdilo pa je preostale sodbe prvostopenjskega sodišča.

Karin Zorn, Eugenija Carl, Lan Dečman, STA

Črnigoj za zapahi