Erjavec proces označuje za političen. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec proces označuje za političen. Foto: MMC RTV SLO

To je prvi proces v svobodni Sloveniji, ki poteka za zaprtimi vrati, pa ne gre za to, da bi javnost izključili zaradi interesov otrok ali mladoletnikov.

Karl Erjavec

Sodišče je končalo branje obsežnega dokaznega gradiva v okviru sodne obravnave proti Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku generalštaba Albinu Gutmanu. "Sicer je prazna slama, a treba je prebrati," je še pred začetkom dejal Erjavec.

Erjavec: Tožilstvo zavlačuje
Tožilka Branka Zobec Hrastar je predlagala ponovno zaslišanje obrambne ministrice Ljubice Jelušič in podpolkovnika Petka z ministrstva za obrambo. Sodišče bo o tem še odločalo. Če bo sodnik predlogu tožilstva ugodil, bo to lahko še dodatno zamaknilo končno razsodbo sodišča. Erjavcu je vseeno, ali bo Jelušičeva zaslišana, saj meni, da gre za vnovično zavlačevanje tožilstva z zaslišanjem, za katerega ni "nobene potrebe".

Sodba 4. aprila?
Gutmanov zagovornik Emil Zakonjšek ocenjuje, da bo sodnica predlog zavrnila, s čimer bi se na naslednji obravnavi 30. marca lahko zvrstili zaključni govori, 4. aprila pa razglasitev sodbe. Erjavec upa, da bo vsaj to dejanje odprto za javnost.

Branka Zobec Hrastar tudi tokrat ni dala izjave.

"Moram reči, da je kar naporno hoditi vsak teden nedolžen na sodišče. To ne bi nobenemu privoščil, zlasti ne kakšnemu običajnemu državljanu. Se mi zdi, da bi ga hitro zlomilo," je pred začetkom obravnave dejal nekdanji obrambni minister.

Sojenje še vedno za zaprtimi vrati
Erjavec je tudi tokrat sojenje označil za političen konstrukt in zatrdil, da je nedolžen. Podrobnosti obravnav niso znane, saj te na predlog tožilstva potekajo za zaprtimi vrati.

Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila najmanj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega jima tožilstvo očita, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij. V obrambi očitke tožilstva ves čas zavračajo, saj škoda po njihovem mnenju ni nastala.

To je prvi proces v svobodni Sloveniji, ki poteka za zaprtimi vrati, pa ne gre za to, da bi javnost izključili zaradi interesov otrok ali mladoletnikov.

Karl Erjavec