Sojenje se je začelo novembra lani. Foto: BoBo
Sojenje se je začelo novembra lani. Foto: BoBo

Največja škoda nastaja zdaj, zaradi sodnega postopka. To bodo žal plačali davkoplačevalci. Bolje bi bilo, če bi se posebna tožilska skupina ukvarjala z zadevami glede SCT-ja in banke Hypo, ne pa da izgublja čas za neke politične zadeve.

Karl Erjavec

Obravnava je bila posvečena branju gradiva o tem, kako naj bi potekala pogajanja s Patrio glede zmanjšanja števila oklepnikov oziroma ugotavljanja ničnosti pogodbe. To pa, trdi Erjavec, z njegovim postopkom nima nobene zveze.

"Očitno gre za zavlačevanje tožilke, saj je predlagala branje nekih novih pisnih dokazov, ki pa ne povedo ničesar novega. Tožilka vedno predlaga nove dokaze, ki pa se obrnejo v našo korist," je še dejal nekdanji obrambni minister Erjavec.

Nekdanji obrambni minister pričakuje, da bodo sodbo izrekli na naslednji obravnavi. "Tudi če bom oproščen, pričakujem, da bo tožilstvo vložilo pritožbo, da se zadeva čim bolj zavlačuje," je še dejal. Erjavčev zagovornik Luka Podjed pa meni, da izreka sodbe verjetno še ne bo niti na naslednji obravnavi 16. marca. 21. marca bi po njegovem lahko imeli zaključne govore.

Zagovornik Albina Gutmana Emil Zakonjšek je po obravnavi dejal, da prebrana dokumentacija ni pokazala, da bi bila Erjavec ali Gutman kriva obtožb.

Pred sojenjem Erjavcu in nekdanjemu načelniku generalštaba SV-ja Gutmanu je Podjed povedal, da je tožilka Branka Zobec Hrastar že na prejšnji obravnavi vložila popravljen obtožni predlog. Odvetnik meni, da ta ne odstopa od prejšnjih očitkov, saj po njegovem mnenju še vedno ni izražena škoda. Tudi Zobec Hrastarjeva je dejala, da spremembe niso bistvene.

Podjed: Običajen manever tožilstva
Tožilka Erjavcu in Gutmanu očita enako kaznivo dejanje in enak znesek škode - 15 milijonov evrov. Gre za običajen manever tožilstva, ko se glede na izveden dokazni postopek popravi oziroma dopolni opis kaznivega dejanja, je še povedal Podjed.

Na vprašanje, ali se je tožilka s popravljenim obtožnim predlogom vdala, je Erjavec odgovoril: "Tega ne vem, to morata njo vprašati." "Pričakujem, da bo danes sodišče pregledalo vse pisne dokaze in da bo zadeva zrela za končno odločitev. Vztrajam pri tem, da sem nedolžen. Nisem povzročil nobene škode. Tudi v proračunu ni nikjer zavedeno, da manjka 15 milijonov evrov, kar se mi očita. Pričakujem, da bomo končali to politično zadevo," je dodal.

"Tožilka išče variante, da bi bil obtožen"
"Prvotni obtožni predlog očitno ni dobra podlaga, da bi bil na koncu obsojen. Tožilka išče variante, da bi bil na koncu obsojen. Navaja, da sem proračun oškodoval za 15 milijonov evrov, kar je smešno," je še dejal.

Ob tem je opozoril, da največja škoda nastaja zdaj, zaradi sodnega postopka. "To bodo žal plačali davkoplačevalci. Bolje bi bilo, če bi se posebna tožilska skupina ukvarjala z zadevami glede SCT-ja in banke Hypo, ne pa da izgublja čas za neke politične zadeve," je dodal.

Erjavec je pred današnjo obravnavo še pojasnil, da je skupaj 3.000 strani dokazov, vendar vsega ne bodo prebrali oz. pregledali, saj se bo nekaj samo povzelo.

Največja škoda nastaja zdaj, zaradi sodnega postopka. To bodo žal plačali davkoplačevalci. Bolje bi bilo, če bi se posebna tožilska skupina ukvarjala z zadevami glede SCT-ja in banke Hypo, ne pa da izgublja čas za neke politične zadeve.

Karl Erjavec