Patrie bi morale biti bolje nadgrajene, saj bo država vojake pošiljala v bojne operacije visoke intenzivnosti, naj bi po besedah Karla Erjavca menil Erik Kopač. Foto: MMC RTV SLO
Patrie bi morale biti bolje nadgrajene, saj bo država vojake pošiljala v bojne operacije visoke intenzivnosti, naj bi po besedah Karla Erjavca menil Erik Kopač. Foto: MMC RTV SLO
patria
Celotna obtožnica naj bi temeljila na Kopačevem poročilu, po besedah Erjavčevega odvetnika pa ta obstoj škode utemeljuje z dokumenti, za katere se je v postopku izkazalo, da ali "niso bili sprejeti oziroma ne veljajo, ker jih matični organ ni sprejel". Foto: MMC RTV SLO
V zadevi Patria zaslišan Erik Kopač

Na sojenju v zadevi Patria je kot krovna priča tožilstva nastopil izvedenec obrambne stroke Erik Kopač. Erjavec je bil s pričanjem zadovoljen, saj je Kopač potrdil, da škode pri nakupu patrij ni mogoče ugotoviti.

Kopač po sojenju ni dajal izjav, njegovo pričanje pa naj bi dokazalo, da sta nekdanji obrambni minister Karl Erjavec in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman nevestno opravljala delo.

Na njegovem poročilu naj bi temeljila celotna obtožnica, po besedah Erjavčevega odvetnika Luke Podjeda pa obstoj škode utemeljuje z dokumenti, za katere se je v postopku izkazalo, da ali "niso bili sprejeti oziroma ne veljajo, ker jih matični organ ni sprejel".

"Mnenje Kopača temelji na predpostavki, kaj bi bilo, če bi bilo"
"Mnenje Kopača temelji na predpostavki, kaj bi bilo, če bi bilo. Omenja, da bi bilo treba dokupiti nekaj dodatnih topov in da mitraljezi, ki so bili kupljeni, niso ustrezni oziroma jih ne potrebujemo, na drugi strani pa je danes potrdil, da škode ni," je pojasnil Podjed, ki je s pričanjem zadovoljen.

"Če bi škoda nastala, bi morala biti izkazana v dokumentih ministrstva za obrambo ali dokumentih Slovenske vojske. Glede na to, da ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner za tak obstoj škode ne vesta, ne moremo govoriti o tem, da je škoda nastala," je še povedal Erjavčev odvetnik.

Erjavec: Obtožni predlog je bil priročen v postopku mojega odstavljanja
Erjavec je bil z zaslišanjem Kopača zadovoljen, saj "je priča potrdila, da kakšne škode v tem trenutku ni mogoče ugotoviti". "Tako ocenjujem, da je bil obtožni predlog priročen v postopku mojega odstavljanja z mesta obrambnega ministra," je dejal.

Tudi Gutmanov zagovornik Emil Zakonjšek je po skoraj šesturni obravnavi presodil, da priča ni potrdila nastanka škode, s tem pa tudi Erjavčevega nevestnega dela na mestu obrambnega ministra, kot mu to očita tožilstvo.

Izjavam po sojenju se je izognila tudi državna tožilka Branka Zobec Hrastar. Obravnava se bo nadaljevala 23. februarja, ko naj bi se sodišče odločilo, ali so potrebni še kakšni dodatni dokazi, potem pa Erjavčev odvetnik pričakuje, da bo sodišče počasi sprejelo odločitev.

Erjavec in Gutman povzročila vsak 16,8 milijona evrov škode?
Erjavec in Gutman naj bi s svojimi odločitvami v postopku nakupa oklepnikov patria povzročila vsak 16,8 milijona evrov škode, je prepričano tožilstvo. Poleg tega naj bi namesto 70 naročila le sedem patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom.

Erjavec, ki je seznanjen s Kopačevim mnenjem, je dejal, da je bil šokiran, saj naj bi iz njega izhajalo, da je "Slovenija spremenila svojo strategijo glede udeležb na mirovnih misijah". Erik Kopač naj bi namreč zapisal, da bo država vojake pošiljala v "bojne operacije zelo visoke intenzivnosti", zaradi česar vojska potrebuje boljšo nadgradnjo oklepnikov.

Jelušičeva je podprla Erjavca?
Sojenje se je sicer preteklo sredo nadaljevalo z drugim delom pričanja zdajšnje obrambne ministrice Ljubice Jelušič in pričanjem zdajšnjega načelnika Generalštaba SV-ja Alojza Šteinerja. Erjavec je bil z njunim pričanjem zadovoljen, več podrobnosti pa zaradi zaprtega sojenja ni prišlo v javnost. Karl Erjavec je dejal, da sta potrdila, da pri nakupu patrij ni nastala gmotna škoda.

V zadevi Patria zaslišan Erik Kopač