Postopek poteka na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Postopek poteka na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Jaz sploh ne vem, zakaj me preganjajo.

Karl Erjavec
Patria
Erjavec in Gutman naj bi po navedbah tožilstva pri nakupu osemkolesnikov povzročila precej škode. Foto: MMC RTV SLO


Priča Miha Matko, ki je bil vodja sektorja za opremljanje in je sodeloval kot pogajalec v projektnem svetu za nakup oklepnikov, je po besedah nekdanjega obrambnega ministra zgolj potrdil, da je bil nakup oklepnikov korekten. Podobno je že na prejšnji obravnavi povedala še ena priča tožilstva - izvedenec obrambne stroke Erik Kopač, je po zaslišanju povedal nekdanji obrambni minister Karl Erjavec.
Nekdanji minister meni, da bi se morala skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala raje ukvarjati z Vegradom in banko Hypo. Erjavec ne razume, zakaj tožilka Branka Zobec Hrastar še vedno vztraja pri tem postopku. Ponovil je, da gre za politični konstrukt in da je bilo treba najti razlog za to, da je moral zapustiti mesto ministra za okolje. Na drugi strani pa tožilka zatrjuje, da je obtožni predlog trden.
Neuradno naj bi prihodnji teden sodišče po sklepnih govorih sprejelo razsodbo.
Erjavec naj bi bil v službi nevesten
Erjavcu in nekdanjemu načelniku Generalštaba Slovenske vojske Albinu Gutmanu tožilstvo očita nevestno delo v službi v postopku nakupa finskih oklepnikov Patria. Erjavec in Gutman naj bi namreč povzročila za najmanj 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega jima tožilstvo očita, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij.

Erjavec si sicer želi čimprejšnjega konca postopka, saj pričakuje, da se bo ugotovilo, da je nedolžen. Tožilka pa je bila po njegovih besedah zavedena, saj naj bi razpolagala z dokumenti, ki nikoli niso bili sprejeti.

Sojenje poteka za zaprtimi vrati
Sojenje se je začelo novembra lani. Po uvodnem branju obtožnega predloga in zagovorov obtoženih se je v januarju nadaljevalo s pričanjem obrambne ministrice Ljubice Jelušič in načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja. Kot krovna priča tožilstva je na prejšnji obravnavi konec januarja nastopil še izvedenec obrambne stroke Erik Kopač.

Po besedah odvetnika Karla Erjavca Luke Podjeda je Kopač že na prejšnji obravnavi potrdil, da škoda pri nakupu oklepnikov za zdaj še ni nastala. Podrobnosti o vsebini sojenja sicer niso znane, saj poteka za zaprtimi vrati.

Jaz sploh ne vem, zakaj me preganjajo.

Karl Erjavec