Letos so zunaj urejenih prog umrli že štirje ljudje. Foto:
Letos so zunaj urejenih prog umrli že štirje ljudje. Foto:
Plaz pokopal deskarja

Boštjan Glavič s Policijske uprave Kranj je za MMC pojasnil, da sta tako deskar kot smučar zapustila spodnji del smučišča Zelenica, ki je odprto za smuko, in odšla proti vrhu. Moška sta smučišče zapustila posebej in se nista poznala.

Smučar, okoli 30 let star Tržičan, se je že spustil po pobočju, 34-letni deskar, prav tako iz Tržiča, pa se je po pobočju šele vzpenjal, ko ju je zasul plaz.

Smučarju se je takoj uspelo rešiti, deskarja pa je odneslo okoli 150 metrov nižje, kjer so ga našli okoli 15. ure. Na kraju sta bila tudi dva zdravnika, ki sta deskarja oživljala več kot 45 minut, a neuspešno.

V reševalni akciji je sodelovalo 71 gorskih reševalcev gorske reševalne postaje Tržič in devet psov, poklicali pa so tudi helikopter Slovenske vojske.

"PREVEČKRAT SE ZAMENJUJE SMUČARJE S TURNIMI SMUČARJI"
Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije, je v pogovoru za STA opozoril, da se prevečkrat zamenjuje smučarje s turnimi smučarji, saj vsakdo, ki vozi zunaj urejenih smučišč, še ni turni smučar. Kot je dejal, postaja turno smučanje v Sloveniji vse bolj priljubljeno, vendar mora biti turni smučar za tovrstno smuko usposobljen in mora poznati vse nevarnosti snežnih plazov ter strukture snega, hkrati pa se mora znati gibati v gorskem svetu v zimskem času. Turni smučar mora imeti pri sebi še plazovno žolno, sondo in lopato.

Od začetka leta štirje mrtvi
Od začetka leta so v Sloveniji zaradi smuke zunaj urejenih prog tako umrli že štirje ljudje. Prva nesreča se je zgodila 3. januarja na Starem vrhu, ko je 20-letnik iz Zadrge na nočni smuki v zgornjem delu smučišča zapeljal z urejenega smučišča, padel in z glavo močno udaril ob tla. Kljub uporabi čelade so bile poškodbe tako hude, da je umrl še isti dan. Drugi dve žrtvi letos pa je pokopal plaz. 52-letnika iz okolice Kranja je pred dvema tednoma plaz zasul med smučanjem na neurejenem delu Krvavca, 17-letnika iz Škofje Loke pa na Zadnjem Voglu, prav tako med smučanjem zunaj urejenih prog.

Velika nevarnost plazov!
Velja pa opozoriti, da je zaradi večje količine novega snega v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah nevarnost snežnih plazov velika, povečala se je na četrto stopnjo po petstopenjski evropski lestvici.

Plaz pokopal deskarja